Limburgse vlaai

    Limburgse vlaai

    3keer bewaard
    2uur20min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Vlaaideeg lijkt erg op brooddeeg. Bij Limburgse vlaaien wordt de fruitvulling meegebakken. De vlaai wordt dus niet blind gebakken. Maar dit kan wel, als je b.v. aardbeien erop wil doen, deze moeten namelijk niet worden meegebakken. Ik gebruik een vlaaivorm van 26 cm doorsnee.

    Limburg, Nederland

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 vlaai

    • 500 gr bloem
    • 1 snuifje zout
    • 30 gr basterdsuiker
    • 60 gr boter of margarine
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1 ei
    • 200 ml lauwwarme melk
    • 1 zakje droge gist of 30 gr verse gist
    • 1-2 eetlepels paneermeel
    • Bloem, voor het uitrollen
    • Fruit (kersen, abrikozen, kruisbessen, appels, pruimen...)
    • Abrikozenjam (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur30min rijzen  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Meng de bloem en zout eerst, dan voeg de de suiker, boter, vanillesuiker, ei, gist en melk toe. Je kunt de gist ook eerst aan de melk toevoegen en even laten weken tot er blaasjes komen, dat werkt iets sneller. Meng de ingredienten en als het dik wordt dan kneed je met de hand verder tot er een soepel deeg ontstaat, dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Leg het deeg in een kom, maak een theedoek vochtig (niet nat), doe deze over de kom en zet de kom op een warme plaats en laat het 45 tot 60 minuten rijzen.
    2. Boter de vlaaivorm in. Rol het deeg uit tot een ronde plak van ongeveer een halve cm dik leg deze voorzichtig over de vorm en druk hem voorzichtig aan in de bodem en tegen de randen. Wat er teveel is snij je eraf door er met een deegroller over de rand heen te rollen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Laat het deeg opnieuw 30 minuten rijzen.
    3. Verwarm de oven voor op 200°C.
    4. Als je vers fruit gebruikt, maak het schoon. Gebruik je fruit uit een pot, dan moet je de siroop wel indikken met maizena of aardappelmeel.
    5. Strooi paneermeel over de vlaaibodem in een dunne laag. Nu kan je het fruit er op doen. Als je er een raster over wilt, kun je het resterende deeg uitrollen en in strepen snijden en die vlechten over de vlaai. Je kunt de vlaai ook open laten, of bedekken met kruimeltjes kruimeldeeg (zie voetnoot voor mijn recept).
    6. Bak de vlaai tussen de 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
    7. Als de vlaai is afgekoeld kun je deze garneren met een gelei van abrikozenjam. Serveer met slagroom en bijvoorbeeld geschaafde chocolade.

    Kruimeldeeg

    Bekijk hier mijn recept voor kruimeldeeg , om er een kruimel-vlaai van te maken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren