Pruimencake van gistdeeg

    Pruimencake van gistdeeg

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur55min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Maak deze heerlijke cake als de pruimen in het seizoen zijn! Lekker voor bij de thee of koffie. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • Cake
    • 50 gr verse gist
    • 3 eetlepels kristalsuiker
    • 225 ml warme melk
    • 3 eetlepels bloem
    • 500 gr bloem
    • 4 eetlepels kristalsuiker
    • 3 eetlepels gesmolten boter
    • 2-3 eetlepels water
    • 1 ei, losgeklopt
    • snufje zout
    • 300 gr pruimen, pit verwijderd en in kwarten
    • Kruimellaag
    • 2 eetlepels gesmolten boter
    • 4 eetlepels bloem
    • 2 eetlepels poedersuiker
    • Glazuur
    • 5 eetlepels poedersuiker
    • 2-3 eetlepels warm water
    • citroensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur10min rijzen  ›  Klaar in:2uur55min 

    1. Meng de gist en 3 eetlepels suiker samen in een grote kom, prak het goed samen. Voeg melk en 3 eetlepels bloem toe, mix goed door met een garde. Dek af met plastic huishoudfolie en laat 20 minuten staan tot het gerezen is.
    2. Voeg 500 gr bloem door een zeef toe aan het gistmengsel. Voeg 4 eetlepels suiker, gesmolten boter, water, ei en zout toe. Kneed goed door met je handen. Dek af en laat 30 minuten rijzen, tot dubbel volume.
    3. Meng de ingrediënten voor de kruimellaag met een vork, tot het kruimelig is.
    4. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een groot bakblik van ongeveer 25x40 cm in.
    5. Bestrooi een werkoppervlak met bloem. Haal het deeg uit de kom en rol uit tot een lap ter grootte van de bakvorm. Leg in de vorm en bedek dan met pruimen. Bestrooi met het kruimelmengsel. Laat 20 minuten rijzen.
    6. Bak de cake 1 uur in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
    7. Maak het glazuur: voeg wat warm water toe aan de poedersuiker en roer goed door. Voeg meer water toe indien nodig om een nog iets gietbaar glazuur te maken. Meng er wat versgeperst citroensap naar smaak door.
    8. Besprenkel de afgekoelde cake met het glazuur.

    Video

    Pruimencake van gistdeeg
    Pruimencake van gistdeeg

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren