Italiaanse focaccia met tomaten en olijven

    Italiaanse focaccia met tomaten en olijven

    1keer bewaard
    3uur40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Hoe krijg je een zachte focaccia? Het Italiaanse geheim is om een aardappel toe te voegen aan het deeg. Dit niet te mislukken authentieke recept zal vanaf nu je favoriete focaccia recept zijn!

    alemarsi Drenthe, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 1 middelgrote aardappel, met schil
    • 12 gr droge bakkersgist
    • 480 ml lauwwarm water
    • 2 theelepels suiker
    • 800 gr sterke bloem
    • 5 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 2 eetlepels zout
    • genoeg olijfolie voor het bakblik
    • 8 tot 10 grote trostomaten
    • 1 pot ontpitte zwarte olijven
    • 1 eetlepel gedroogde oregano

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 3uur rijzen  ›  Klaar in:3uur40min 

    1. Kook de aardappel minstens 20 minuten in gezouten water, tot deze gaar is. Giet af en spoel af onder koud stromend water. Schil de aardappel, doe in een kom en pureer met een vork.
    2. Meng ondertussen in een kleine kom de gist met 240 ml lauwwarm water en de suiker. Meng goed door en laat 5 minuten staan, tot de gist begint te schuimen.
    3. Doe de bloem in een grote kom samen met de gepureerde aardappel (die moet nog warm zijn, als het helemaal is afgekoeld wordt het klonterig) en meng goed door met je vingertoppen. Wrijf samen tot je een mengsel hebt zonder klontjes. Roer 5 eetlepels olie door het gistmengsel en voeg dit dan toe aan het meelmengsel. Voeg het resterende warme water toe, beetje voor beetje, tot je een zacht deeg krijgt. Je moet misschien wat meer water toevoegen als je deeg nog droog is. Meng het zout erdoor en leg het deeg dan op een schoon werkoppervlak.
    4. Kneed het deeg 8 tot 10 minuten stevig door met je handen, tot het een soepel en zacht deeg wordt. Vet een schone kom met een beetje olie in, leg de deegbal erin en dek af met een vochtige doek. Zet op een warme, tochtvrije plek (zoals de oven met het licht aan). Laat 2 uur rijzen.
    5. Vet een groot bakblik (bakplaat met opstaande rand) of 2 kleinere royaal in met olijfolie. Leg het deeg erop en druk het zachtjes aan met je vingers, en druk uit in de hoekjes. Leg de tomatenhelften en de ontpitte olijven erover. Bestrijk de bovenkant met olijfolie gemixt met een paar eetlepels water en bestrooi dan met wat zout. Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen.
    6. Verwarm de oven voor op 200C.
    7. Bak de focaccia 15 minuten op het onderste rek. Check of de bodem goudbruin is door het met een vork op te tillen. Zet het brood dan op het middelste rek en bak nog eens 10-15 minuten.
    8. Haal uit de oven, bestrooi met oregano en serveer.

    Tip

    Je kunt focaccia goed vantevoren maken, tot maximaal 24 uur, en bewaren buiten de koelkast, met aluminiumfolie erover. Warm nog even op in de oven vlak voor serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren