Krokant gebraden gans gevuld met wilde rijst

  (21)
  4 uur 30 minuten

  Van deze krokant geroosterde, malse, absoluut verrukkelijke gans zullen uw gasten versteld staan. De voorbereiding van het recept bedraagt 1-2 dagen, maar het resultaat zal een levenslange herinnering zijn en kan zelfs uitdraaien op een traditie voor de feestdagen.


  29 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 12 

  • 1 (5-6kg) gans
  • 250 gr wilde rijst
  • 1,25 koud water
  • flinke klont boter
  • 1 ui, fijngesneden
  • 375 gr shiitakes, in plakjes
  • 1 ei
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 150 ml droge sherry
  • 475 ml bouillon van orgaanvlees

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 3uur30min  ›  Klaar in:4uur30min 

  1. Het vel van de gans voorzichtig aan alle kanten met een cocktailprikker prikken. Let op dat u niet in het vlees prikt. Een pan die groot genoeg is voor de gans voor 2/3 met water vullen en aan de kook brengen. De gans met de nek naar beneden 1 minuut in het kokende water leggen tot er kippenvel ontstaat.
  2. De gans met de kont in de pan hangen en de procedure herhalen. Uit de pan halen en laten uitlekken.
  3. Leg de gans met het borstbeen naar boven op een rooster in een grote braadslee. Onafgedekt in de koelkast zetten om de huid 24-48 uur te laten drogen.
  4. De rijst de avnd voor de bereiden van de gans koken: in een pan met water aan de kook brengen, het vuur laag zetten, de pan afdekken en 45 minuten laten sudderen. Een nacht in de koelkast zetten.
  5. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
  6. In een koekenpan op een middelhoog vuur de boter smelten en daarin de ui zacht bakken. Gekookte rijst, shiitakes en ei erdoor roeren. Zout en peper erover strooien.
  7. De gans aan de binnen- en buitenkant met zout en peper bestrooien. De holtes vullen met paddestoelen-rijstmix. De holtes met keukengaren sluiten en de gans met het borstbeen naar beneden op het rooster in de braadslee leggen. 1 1/2 uur in de voorverwarmde oven braden. Houd de ovendeur al die tijd gesloten!
  8. De gans uit de oven halen, het braadvet uit de braadslee scheppen, de gans omdraaien en 1 uur verder braden of tot een vleesthermometer minimaal 80°C aangeeft.
  9. De oventemperatuur verhogen naar 200°C/gasstand 6. De gans uit de oven halen en in een grotere ovenschaal leggen. Weer in de oven schuiven en 15 minuten braden zodat de gans een krokant bruin korstje krijgt. Uit de oven halen en onafgedekt 30 minuten laten rusten alvorens de vulling te verwijderen.
  10. Voor de jus: de oorspronkelijke braadslee op 2 pitten zetten. Droge sherry erin schenken en met een houten lepel de stukjes van de bodem schrapen. Vermeng dit vocht met de bouillon van orgaanvlees als jus voor het ganzevlees en de vulling.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (21)

  User's IP: 54.92.173.9