Chocoladebroodpudding met whiskey-pecansaus

    Chocoladebroodpudding met whiskey-pecansaus

    2keer bewaard
    1uur20min


    41 personen hebben dit gemaakt

    Dit recept kreeg ik jaren geleden van een vriend en we genieten er al die tijd al van. Heerlijk rijk en decadent; een traktatie bij elke gelegenheid.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • Voor de saus
    • 250 gr suiker
    • 100 ml water
    • 4 eetlepels rietsuikerstroop
    • 1 eetlepel citroensap
    • 300 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
    • 100 gr geroosterde pecannoten, gehakt
    • 2 eetlepels whiskey
    • Voor de broodpudding
    • 475 ml volle melk
    • 475 ml extra dikke room (vetgehalte 50%)
    • 200 gr suiker
    • 225 gr pure chocolade
    • 8 eieren
    • 1 eetlepels vanille-extract
    • 500 gr casinobrood of challah, verkruimeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Voor de saus: in een grote, zware sauspan op een middelhoog vuur suiker met water vermengen tot de suiker is gesmolten. Vermengen met rietsuikerstroop en citroensap. De vlam hoger zetten en zonder te roeren laten koken tot de siroop een diepe amberkleur heeft. De randen van de pan schoonpoetsen met een vochtig keukenkwastje en de pan af en toe ronddraaien. Van het vuur halen, room toevoegen (het mengsel gaat bubbelen) en op een laag vuur roeren tot de karamel glad en gesmolten is. Het vuur hoger zetten en de saus in ong. 4 minuten onder frequent roeren met ong. 1/4 laten indikken. Van het vuur halen en pecannoten en whiskey erdoor roeren.
    2. Voor de broodpudding: de oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
    3. In een grote, zware sauspan op een matig hoog vuur melk, room en suiker verwarmen tot de suiker is gesmolten en het mengsel het kookpunt bereikt. Van het vuur halen, chocolade toevoegen en tot een gladde saus roeren.
    4. In een grote kom eieren en vanille vermengen. Geleidelijk het chocolademengsel erdoor kloppen. Vervolgens de stukjes brood en onder af en toe roeren laten staan tot het brood wat van de saus heeft opgenomen (ong. 30 minuten). Schenk het mengsel in een glazen ovenschaal van 23x33 cm en afdekken met aluminiumfolie.
    5. Ong. 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het midden stevig is. Serveer de broodpudding warm of op kamertemperatuur met de warme saus.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren