Pasta ovenschotel met bechamelsaus en gehaktballetjes

    Pasta ovenschotel met bechamelsaus en gehaktballetjes

    3keer bewaard
    1uur50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een perfect recept voor als je niet van rode pastasaus houdt, maar wel van een ovenschotel met pasta: Dit Italiaanse recept combineert pasta met een zijdezachte bechamelsaus en hartige gehaktballetjes voor een complete maaltijd.

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • Voor de gehaktballetjes
    • 200 gr oud witbrood, 10 minuten geweekt in water
    • 500 gr half om half gehakt
    • 2 eieren
    • 100 gr Parmezaanse kaas
    • 50 gr Pecorino kaas
    • 100 ml witte wijn
    • een flinke handvol gehakte verse peterselie
    • 1 theelepel nootmuskaat
    • zout, naar smaak
    • 750 ml zonnebloemolie, om in te frituren
    • Voor de bechamelsaus
    • 70 gr boter
    • 70 gr bloem
    • 1 liter melk
    • zout, peper, nootmuskaat naar smaak
    • Andere ingrediënten
    • 700 gr penne pasta
    • 150 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • een flinke handvol paneermeel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 20min rusten  ›  Klaar in:1uur50min 

      Maak de gehaktballetjes:

    1. Knijp het brood uit en verkruimel in een grote kom. Voeg het gehakt toe, de eieren, geraspte Parmezaanse en Pecorino kaas, nootmuskaat, wijn, zout en peterselie. Meng goed door.
    2. Pak een klein beetje gehakt, ter grootte van een hazelnoot en rol het in de palmen van je handen tot kleine gehaktballetjes. Leg op een schaal en maak zo alle gehakt op.
    3. Verhit de olie in een frituurpan en frituur 10 balletjes per keer, in ongeveer 3-4 minuten. Draai tijdens het frituren af en toe de balletjes om met een schuimspaan zodat ze aan alle kanten even bruin worden. Haal ze uit de pan met de schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Herhaal met alle gehaktballetjes.
    4. Maak de bechamelsaus:

    5. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer krachtig door met een garde zodat er geen klontjes komen. Schenk de melk erbij en kook op medium vuur tot het dik wordt en aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Roer af en toe door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Haal van het vuur.
    6. Ovenschotel samenstellen:

    7. Kook de pasta in ruim water met wat zout voor de helft van de tijd die staat aangegeven op de verpakking. Giet af en meng met de helft van de bechamelsaus.
    8. Verwarm de oven voor op 180°C.
    9. Schenk een soeplepel vol bechamelsaus over de bodem van een ovenschaal van 33x22 cm. Voeg 1/3 van de pasta toe en bedek met 1/3 van de resterende saus, 1/3 van de geraspte kaas en de helft van de gehaktballetjes. Blijf zo lagen maken en eindig met een laag bechamelsaus en dan geraspte kaas gemengd met het paneermeel. Dek af met aluminiumfolie.
    10. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het aluminiumfolie en laat nog 15 minuten bakken. Zet de grillstand aan in de laatste 3-5 minuten.
    11. Haal uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat 20 minuten staan voor serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren