Echte Italiaanse lasagne bolognese

    Echte Italiaanse lasagne bolognese

    3keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Dit is het authentieke recept voor Lasagne alla Bolognese uit de Emilia regio in Noord Italië. De bolognesesaus wordt gemaakt met een mengsel van runder- en varkensgehakt (half om half). De toevoeging van prosciutto, rode wijn, kaneel en nootmuskaat maakt het echt authentiek.

    alemarsi Drenthe, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • Bolognesesaus
    • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 1 kleine ui, fijngehakt
    • 1 sjalotje, fijngesneden
    • 1 wortel, fijngehakt
    • 100 gr prosciutto of spek, in blokjes
    • 300 gr varkensgehakt
    • 300 gr rundergehakt
    • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
    • 1/2 theelepel kaneel
    • zout, naar smaak
    • 1 glas rode wijn
    • 600 gr gepelde San Marzano tomaten of passata (gezeefde tomaten)
    • Witte saus
    • 80 gr boter
    • 80 gr bloem
    • 800 ml melk
    • zout en peper, naar smaak
    • 1/2 theelepel nootmuskaat
    • Voor de lasagne
    • 300 gr lasagnebladen (vers of gedroogd)
    • 200 gr geraspte Parmezaanse kaas, of naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur30min 

      Maak de bolognesesaus:

    1. Doe de olie in een grote pan en voeg uien, sjalot, wortel en prosciutto toe. Bak een paar minuten op medium vuur tot de ui glazig is en de prosciutto wat van z'n vet verliest.
    2. Voeg het varkensgehakt en rundergehakt toe en breng op smaak met nootmuskaat, kaneel en zout. Bak het vlees op middelhoog vuur rul en bruin in ongeveer 10 minuten. Schenk de rode wijn erbij, zet dan het vuur hoger en laat een paar minuten sudderen zodat de alcohol verdampt. Voeg de tomaten (of passata) toe en meng goed door. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 1 1/2 tot 2 uur zachtjes sudderen. Roer af en toe door de saus. Voeg eventueel nog kruiden toe en haal dan van het vuur en zet opzij.
    3. Maak de witte saus:

    4. Smelt boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Roer krachtig door met een garde zodat er geen klontjes vormen. Schenk de melk erbij en laat sudderen op medium vuur, tot het dik genoeg is om te blijven plakken aan de achterkant van een lepel. Roer af en toe door met een garde om klontjes te voorkomen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Haal de saus van het vuur en zet opzij.
    5. Stel de lasagne samen:

    6. Kook droge vellen lasagne voor volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dip verse bladen 1 minuut in gezouten kokend water. Laat de lasagnebladen uitlekken en hou ze even onder de koude kraan om het kookproces te stoppen. Leg ze op een schone theedoek en dep droog.
    7. Verwarm de oven voor op 180°C.
    8. Schep een soeplepel van de witte saus en van de bolognesesaus op de bodem van een ovenschaal van 20x30 cm. Leg 3 of 4 lasagnebladen naast elkaar op de saus en bedek met 1/3 of 1/4 van de rest van de witte saus (afhankelijk van hoeveel lagen je wilt maken), bedek de lasagnebladen dan met dezelfde hoeveelheid bolognesesaus. Bestrooi met Parmezaanse kaas, bedek dan weer met lasagnebladen. Herhaal deze lagen en eindig met witte saus en een goeie handvol Parmezaanse kaas.
    9. Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de pasta gaar is en de bovenkant goudbruin. Haal uit de oven, laat een paar minuten staan voordat je de lasagne aansnijdt.

    Vantevoren maken

    Je kunt deze lasagne prima een dag of zelfs twee dagen vantevoren maken. Laat de lasagne na het bakken tot kamertemperatuur afkoelen, dek af en bewaar in de koelkast. Warm in 10-20 minuten op in de oven.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren