Zweedse glogg (glühwein)

    Zweedse glogg (glühwein)

    Voeg toe aan favorieten!
    35min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Mijn grootvader kreeg dit recept uit Zweden in 1921 en we maken het nog steeds met Kerst! De Zweedse variant van glühwein. Dit recept is voor een hele grote hoeveelheid. God Jul!

    Ingrediënten
    Porties: 60 

    • 5 flessen (van elk 750 ml) port (wijn)
    • 1 fles (750 ml) bourbon whiskey
    • 1 fles (750 ml) witte rum
    • 3 hele kardamompeulen, geplet
    • 1 klein kaneelstokje
    • 4 hele kruidnagels
    • 1 reepje (7,5 cm) sinaasappelschil
    • 1 vierkant stuk kaasdoek van 20 cm
    • 150 gr suiker
    • 425 gr rozijnen
    • 170 gr blanke amandelsnippers

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de port in een grote pan met deksel op medium vuur tot net onder het kookpunt. Voeg bourbon en rum toe en verwarm weer tot net onder het kookpunt. Bewaar de flessen om straks overgebleven glogg in te bewaren.
    2. Terwijl de wijn en drank verwarmen leg je de kardamom, kaneel, kruidnagels en sinaasappelschil in het midden van het kaasdoek. Knoop de uiteinden samen of bind vast met keukentouw.
    3. Als het wijnmengsel heel heet is (maar niet kookt), steek het dan voorzichtig aan met een lucifer. Draag een ovenhandschoen en strooi voorzichtig de suiker in de vlammen, en laat het mengsel 1 minuut branden. Doe de deksel dan op de pan om de vlammen te doven en zet het vuur uit. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen met de deksel op de pan; voeg kaasdoek met kruiden toe en ook de rozijnen en amandelen aan de warme wijn en laat het in een uur afkoelen tot kamertemperatuur.
    4. Giet het wijnmengsel door een zeef en bewaar de rozijnen en amandelen.
    5. Giet de gezeegde glogg in wijnflessen, die de dop erop en bewaar rechtop op een donkere plek, voor maximaal een jaar. Bewaar de amandelen en rozijnen tot maximaal een jaar in een afgesloten trommel in de koelkast.
    6. Om te serveren warm je de glogg op in een steelpan op middellaag vuur tot het heet is, maar niet kookt, in ongeveer 5 minuten. Schep wat van de glogg in een kleine koffiekop en garneer met wat van de apartgehouden rozijnen en amandelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren