Joodse kippensoep met matzeballen

    Joodse kippensoep met matzeballen

    3keer bewaard
    4uur15min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een traditioneel recept voor Joodse kippensoep. Het is het beste 'medicijn' voor als je griep hebt en het is misschien nog wel lekkerder op de tweede of derde dag nadat je het gemaakt hebt. Deze matzeballen zijn best zwaar, het zijn de traditionele matzeballen die mijn overgrootmoeder altijd extra stevig maakte omdat het bedoeld was als vullende maaltijdsoep. Voeg minder matzemeel toe (ongeveer 65 gr minder) om de ballen wat lichter te maken. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1 hele kip
    • 1 middelgrote ui, fijngehakt
    • 8 wortels, geschild en in plakjes
    • 1 pastinaak, fijngehakt
    • 3 teentjes knoflook, geplet
    • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
    • 1 bosje verse dille, fijngesneden
    • zout en peper, naar smaak
    • Voor de matzeballen
    • 330 gr matzemeel
    • 6 eieren
    • 6 eetlepels plantaardige olie
    • 2 theelepels zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:4uur15min 

    1. Doe de kip in een grote soeppan met de borstzijde naar onderen. Vul met voldoende koud water tot 7-8 cm onder de rand. Voeg ui, wortels, pastinaak, selderij en dille toe. Breng aan de kook op medium vuur en laat met het deksel half op de pan 2 uur zachtjes koken.
    2. Meng in een kom matzemeel, eieren, olie, zout en 4 eetlepels kippenbouillon uit de pan. Zet 20 minuten in de koelkast.
    3. Schenk de soep door een zeef en schenk de bouillon weer terug in de pan. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook.
    4. Rol het matzemeelmengsel in 16 ballen. Maak je handen nat zodat de ballen niet blijven kleven. Laat de matzeballen in de kokende bouillon vallen, doe de deksel op de pan en laat 35 minuten koken.
    5. Ondertussen verwijder je de botten en vel van de kip en snij of trek het vlees in kleine stukjes. Doe het kippenvlees terug in de pan bij de soep.

    Tip

    Je kunt de matzeballen ook apart 35 minuten in ruim water koken, de ballen eruit halen en vervolgens aan de hete kippensoep toevoegen als je het serveert.

    Video

    Kippensoep met matzeballen
    Kippensoep met matzeballen

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren