Heerlijke boterkoekjes voor alle gelegenheden

    Heerlijke boterkoekjes voor alle gelegenheden

    1keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijk receptje voor basis boterkoekjes waar je heel makkelijk vormpjes uit kan halen. Ideaal voor Kerst, Valentijn, Pasen en andere feestdagen!

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 225 gr zachte boter
    • 175 gr suiker
    • 1 volledig ei
    • 1 eidooier
    • 300 gr bloem
    • (eventueel een paar chocoladedruppels voor de versiering)
    • Voor de marsepein (optioneel)
    • 250 gr poedersuiker
    • 250 gr amandelpoeder
    • 1 eiwit
    • 1 eetlepel citroensap
    • 1 volledig ei (gescheiden)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180°C.
    2. Kneed de boter door de suiker tot de suiker volledig opgenomen is.
    3. Voeg de eieren toe en roer deze grondig onder het beslag.
    4. Zeef de bloem bij het mengsel en kneed tot een stevige deegbal.
    5. Rol het deeg in huishoudfolie en laat het ongeveer een uurtje afkoelen in de ijskast.
    6. Verdeel het deeg in 4. Rol elk deel uit tussen 2 vellen huishoudfolie (of op een met bloem bestuifd werkblad) tot het ongeveer 4mm dik is.
    7. Steek vormpjes uit het deeg en versier deze eventueel met wat chocoladedruppels. Nadat je ze versierd hebt, kan je de koekjes bestrijken met wat eigeel zodat ze mooi goudbruin bakken in de oven.
    8. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat (dit mag vrij dicht bij elkaar) en bak ze gedurende 15min, tot zo mooi goudbruin zijn bovenaan.
    9. Optioneel: maak verse marsepein door het amandelpoeder, de poedersuiker, het eiwit en het citroensap door elkaar te kneden. Ook dit vorm je tot een bal en rol je dan uit tussen 2 vellen huishoudfolie (of op een met poedersuiker besprenkeld werkblad) tot het 4mm dik is. Hier kan je dezelfde vormpjes uitsteken als die van je koekjes zodat ze mooi op elkaar passen.
    10. Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster vooraleer je begint met de versiering. Bestrijk de koekjes hiervoor eventueel met wat extra eiwit zodat de marsepein beter blijft kleven. Werk af met wat chocoladedruppels, M&M's, (gekleurde)hagelslag, pareltjes,...
    11. Met de rest van de marsepein kan je aardappeltjes maken. Hiervoor heb je enkel wat cacaopoeder nodig.
    12. Deze marsepein is ook uiterst geschikt om figuurtjes mee te maken om taarten mee te versieren of om er - zoals in dit geval - een zelfportret van een marsepeinliefhebber mee te maken en cadeau te geven!

    Tip

    Nadat je het deeg hebt uitgerold en de koekjes hebt gevormd, kan je ze nog een half uurtje in de koelkast (of zelfs een kwartiertje in de diepvries) leggen zodat ze mooi opstijven en zeker niet uitlopen in de oven. Zo ben je er zeker van dat ze hun vorm bewaren bij het bakken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    hedi.sorgeloos
    0

    - Gewaardeerd op - 02 jan 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren

    Meer collecties