Romige gegratineerde gyros van de Kookgekke Lekkerbek

    Romige gegratineerde gyros van de Kookgekke Lekkerbek

    2keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Heerlijke zelfgemaakte Gyros met zelfgemaakte kruidenmix.

    A3Bijker Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kilo schouderkarbonade in mooie stukken gesneden en de botten verwijderd
    • 2 - 3 volle eetlepels Gyroskruiden
    • 5 - 6 eetlepels olijfolie
    • 250 gram champignons, in plakjes
    • 1 rode paprika, in kleine reepjes
    • 2 sjalotten in dunne ringen
    • 200 ml slagroom
    • 250 gr tomatenpulp
    • 200 gr geraspte kaas
    • 50 ml metaxa of vieux of cognac
    • GYROS KRUIDENMIX zelf maken
    • 1 theelepel zeezout
    • 1 theelepel paprikapoeder
    • 1 theelepel gemalen komijn
    • 1 theelepel knoflookpoeder
    • ¼ theelepel uienpoeder
    • ¼ theelepel zwarte peper
    • ½ theelepel gemalen kaneel
    • 1 theelepel gemalen korianderzaad
    • 2 theelepels gedroogde tijm
    • 2 theelepels gedroogde oregano
    • 1 theelepel gedroogde peterselie
    • 1 theelepel gedroogde chilipoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. GYROS KRUIDENMIX zelf maken: Neem een bij voorkeur granieten vijzel en vul deze met alle kruiden. Meng de kruiden eerst en stamp en wrijf de kruiden vervolgens fijn. Bewaar de kruiden in een afgesloten pot. De mix voor gyroskruiden moet vrij precies worden afgemeten om de juiste smaak te krijgen.
    2. Schouderkarbonade in mooie stukken gesneden en de botten verwijderd minimaal 1 uur marineren in 2 - 3 volle eetlepels Gyroskruiden.
    3. Oven voorverwarmen op 200°C.
    4. Bak het vlees lekker knapperig bruin in wat olijfolie en leg het dan in de ovenschaal.
    5. In overgebleven vet met evt wat extra olijfolie champignons en paprika en sjalotten in 5 minuten bakken en daarna door het vlees mengen
    6. Tomatenpuree en room in de koekenpan doen en aan de kook brengen. Metaxa, vieux of cognac toevoegen. Ik heb zelf een klein flesje van 50ml cognac (couvaisier) bij de slijter gekocht.
    7. Alles goed door elkaar roeren en over het vlees gieten.
    8. Bestrooien met de geraspte kaas.
    9. Ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.

    Tip

    Lekker met vers stokbrood

    Bekijk dit op mijn blog

    https://www.facebook.com/DeKookgekkeLekkerbek

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren