Drentse mosterdsoep van de kookgekke lekkerbek

    Drentse mosterdsoep van de kookgekke lekkerbek

    3keer bewaard
    35min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijk originele Drentse mosterdsoep met uitgebakken spekjes, droge worst en broodjes met stroopvet.

    A3Bijker Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • voor 6 tot 8 grote kommen soep
    • 300 gr mager rookspek
    • 2,5 liter kippenbouillon
    • 100 gram boter
    • 2 grote uien, in blokjes
    • 100 gram bloem
    • 125 Franse mosterd
    • 125 gram grove mosterd
    • 1 Drentse droge worst, in dunne plakjes
    • 15 cm prei stengel, fijngesneden
    • versgemalen peper
    • maïzena
    • 250 ml kookroom
    • 1 bosje fijngehakte peterselie
    • Broodjes met stroopvet
    • Afbakbroodjes
    • Het spekvet wat over is van de uitgebakken spekblokjes
    • 4 volle eetlepels stroop
    • 2 volle eetlepels sambal oelek

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:35min 

    1. Bak de spekjes heel zachtjes uit.
    2. Breng de bouillon aan de kook.
    3. Smelt de boter in de pan en smoor de uien tot ze zacht zijn. Doe dit op een laag vuur, de uien mogen niet bruin worden.
    4. Roer de bloem door de gesmolten boter en laat het al roerend gaar worden.
    5. Draai het gas iets hoger en schep één soeplepel bouillon door de roux dan stevig roeren totdat de massa er egaal glad uitziet dan de volgende lepels erdoor roeren en steeds weer ervoor zorgen, dat de massa eerst egaal en glad is voordat de volgende lepel bouillon erbij gaat.
    6. Dan de Franse mosterd lepel voor lepel toevoegen en daarna de grove mosterd erbij, ook lepel voor lepel en met een garde de mosterd er goed doorheen roeren
    7. Laat de spekjes goed uitlekken en bewaar al het spekvet voor het stroopvet.
    8. Doe nu het spek en de worst erbij en voeg de fijngesneden prei toe. Breng het op smaak met versgemalen peper.
    9. Laat de soep onder regelmatig roeren twintig minuten staan. Als de soep te dun is bind het dan nog wat met maïzena maar doe dit voordat je de room en de peterselie toevoegt.
    10. Voeg vlak voor het opdienen de room en de peterselie toe
    11. Broodjes met stroopvet

    12. Neem lekkere afbakbroodjes en bak deze af in de oven.
    13. Laat het spekvet goed stollen en wit worden. Voeg bij het gestolde spekvet 4 volle el stroop en 2 volle el sambal oelek. Roer het goed door elkaar

    Tip

    Broodjes met Stroopvet.... nog nooit gehad?? Het is een ware delicatesse... probeer het maar eens!!

    Bekijk dit op mijn blog

    https://www.facebook.com/DeKookgekkeLekkerbek

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren