Bibimbap – Koreaans rijstgerecht van de Kookgekke Lekkerbek

    Bibimbap – Koreaans rijstgerecht van de Kookgekke Lekkerbek

    1keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Bibimbap ... spreek uit als Pibimpap. Het woord betekent letterlijk gemixte rijst of gemixte maaltijd en bestaat dan ook uit rijst met een aantal groenten die door elkaar gemixt worden. Het vlees kan ook vervangen worden door kip, tofu of vis. Het kan ook als vegetarische maaltijd gebruikt worden.

    A3Bijker Gelderland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • Witte rijst (voor 2 personen)
    • sesamolie
    • 3 speklappen in brede repen gesneden ( 1 1/2 cm )
    • 250 gr gehakt
    • 2 volle eetlepels bruine suiker
    • 6 eetlepels sojasaus of ketjap manis
    • 3 theelepels knoflookpuree
    • 2 theelepel chili vlokken
    • gembersaus
    • 100 gr taugeh
    • 1 wortel, julienne gesneden
    • 1/2 komkommer, julienne gesneden
    • 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
    • 100 gr verse spinazie
    • 2 eieren
    • Hoisinsaus
    • Sambal

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    2. Verhit 1 eetlepel sesamolie in een pan en bak hierin de reepjes spek. Als de spekreepjes lekker bruin zijn (niet uitbakken) het gehakt toevoegen en grof rullen.
    3. Maak een saus van de bruine suiker, de sojasaus, knoflookpuree, chilivlokken en gembersaus (voor de chili-vlokken heb ik de (Turkse) Pul Biber gebruikt). Voeg de saus toe aan het vlees zodra het gehakt aan de buitenkant gaar begint te worden. Laat het nu op middelhoog vuur inkoken.
    4. Snijd ondertussen alle groente. Hang de groenten even in een zeef in een pan met kokend water en daarna per groente op hoog vuur even wokken, steeds in een klein beetje sesamolie. Voeg eventueel een klein scheutje sojasaus toe. Zet opzij.
    5. Bak de spinazie in de wok in een scheutje sesamolie totdat het gaat slinken. Haal uit de pan.
    6. Bak twee eieren, doe dit op middelhoog tot zacht vuur en laat de dooier heel en zacht.
    7. Maak van Hoisin-saus en Sambal een saus ... per eetlepel Hoisinsaus 1 theelepel sambal...
    8. Giet de rijst af en verdeel over twee kommen ... maak er een bolletje van.
    9. Leg het gebakken ei bovenop (sunny side up) en verdeel het vlees en de groentes eromheen.... en serveer het op deze manier.
    10. Doe naar smaak de saus eroverheen. Mix nu alles goed door elkaar ... want dat is de bedoeling van dit gerecht !!!

    Tip

    Andere groenten die gebruikt kunnen worden zijn bijv. Shi-take, Paksoi, Asperges, Kool, Sla, Courgette ...

    Bekijk dit op mijn blog

    https://www.facebook.com/DeKookgekkeLekkerbek

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren