Heilbot in amandellaagje

    Heilbot in amandellaagje

    17keer bewaard
    45min


    421 personen hebben dit gemaakt

    Een gerecht dat smelt in de mond en verrukkelijk van smaak is. Bovendien is heilbot een vissoort waarvan de vangst gereguleerd is. De filets moeten een dikte hebben van ongeveer 2-2.5 cm. Heeft u een voorkeur voor een lichter gerecht, vervang dan de dikke kookroom voor crème fraiche.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 6 (175 gr) heilbotfilets
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 1 flinke klont ongezouten boter
    • 4 eetlepels verse broodkruimels
    • 75 gr blanke amandelen, fijngehakt
    • 1 eetlepel ongezouten boter, gesmolten
    • Voor de saus
    • 5 eetlepels droge witte wijn
    • 2 eetlepels appelazijn
    • 2 eetlepels fijngesneden sjalotjes
    • 1 takje verse tijm
    • 1 laurierblaadje
    • 5 eetlepels dikke kookroom (50% vetgehalte)
    • 150 ongezouten boter, gekoeld en in blokjes
    • 3 eetlepels verse bieslook, gesneden
    • 2 theelepels vers citroensap
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Maak een botersaus: In een kleine sauspan op een middelhoog vuur wijn, azijn, sjalotjes, tijm en laurier samenvoegen. Doorkoken tot het vocht verdampt is. De room erdoor roeren en doorkoken tot de vloeistof tot de helft verminderd is. Zet vervolgens het vuur laag.
    2. 150 gr boter stukje voor stukje erdoor kloppen, elk nieuw stukje toevoegen net voor het andere volledig is gesmolten. De saus mag niet borrelen, anders schift deze.
    3. De saus door een fijne zeef gieten in een kookvaste schaal. Bieslook, citroensap, zout en peper erdoor roeren. Warm houden door de sauskom in een grotere kom met warm water te plaatsen (bain marie).
    4. De oven per grilloptie voorverwarmen. De filets droog deppen en op smaak brengen met zout en peper.
    5. Verwarm olie en een klontje boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. De heilbotfilets 2-3 minuten per zijde bakken, of tot ze lichtbruin gekleurd en net gaar zijn. In de ovenschaal leggen en 5 minuten laten afkoelen.
    6. In een kleine kom broodkruimels, amandelen en 1 eetlepel gesmolten boter samenvoegen. Met een keukenkwastje de filets met ei insmeren, vervolgens het amandelmengsel over de filets verdelen.
    7. De filets 1-2 minuten grillen, of tot ze gebruind zijn (erbij blijven). Bij het opdienen de filets ieder op een apart bord leggen en met een lepel de botersaus er omheen cirkelen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren