Stoofpotje van konijn met geroosterde groenten

    Stoofpotje van konijn met geroosterde groenten

    1keer bewaard


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Heerlijk winters stoofpotje dat je een (paar) dag(en) op voorhand kan maken. Perfect voor een etentje waarbij je graag bij je gasten wil zitten in de plaats van uren in de keuken te staan. Uit dit recept haal je 6 (zeer) rijkelijke porties.

    Ingrediënten

    • een klont boter
    • 2 el bloem, vermengd met peper en zout
    • 2 konijnen
    • 8 uien
    • 5 flesjes bruin (tafel)bier
    • 4 laurierblaadjes
    • 1tl kaneel
    • 3 Knorr bouillonketeltjes (vlees)
    • peper en zout
    • 1el maïzena, vermengd met een klein beetje water
    • 2 boterhammen
    • 2 el (graantjes)mosterd
    • 6 aardappelen
    • 2 rode uien
    • 4 wortelen
    • 2 pastinaken
    • 2 el olijfolie
    • 2tl (gedroogde) rozemarijn
    • peper en zout
    • 3 rollen bladerdeeg
    • 1 eidooier, vermengd met een klein scheutje melk

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze

    1. Meng in een grote schaal een paar eetlepels bloem met peper en zout. Wentel hierin het konijn, tot het volledig bedekt is met een dun laagje bloem.
    2. Smelt intussen een klontje boter in een grote braadpan of -pot (een pot zoals deze van Le Creuset zijn hier ideaal voor). Hou er rekening mee dat hier straks alles in bereid zal worden, dus neem zeker een pot die groot genoeg is.
    3. Kleur de stukken konijn aan in de boter. Dit kan je het beste doen in 2 of zelfs 3 ladingen, zodat het vlees mooi kleurt en zeker niet kookt. Wanneer het een mooi bruin kleurtje heeft haal je het uit de pan en laat je het even rusten.
    4. Stoof in de aanbaksels van het konijn de uien aan (eventueel in een extra klontje boter of olijfolie) tot ze gekarameliseerd zijn.
    5. Voeg de laurierblaadjes en het konijn terug toe aan de pot. Overgiet rijkelijk met bruin bier, tot alles volledig onder staat.
    6. Bestrijk 2 sneetjes brood rijkelijk met wat (graantjes)mosterd. Leg deze bovenop het konijn.
    7. Bestrooi met een flinke snuif kaneel, peper en een beetje zout.
    8. Laat het konijn minstens een uur zachtjes pruttelen, tot het brood volledig opgenomen is en het vlees bijna van het bot valt.
    9. Voeg de bouillonketeltjes een voor een toe. Proef tussendoor of het gerecht niet te zout/ te veel gekruid wordt.
    10. Haal het vlees uit de pot en zet het op een koele plaats zodat het op kamertemperatuur kan komen. Op die manier kan je het straks makkelijker van het bot halen. Kook de saus nog even op met wat maïzena, tot ze de gewenste dikte heeft.
    11. Verwarm de oven voor op 180 graden.
    12. Maak de wortelen, pastinaak, aardappelen en rode uien schoon en snijd ze in grove stukken.
    13. Verdeel de groenten over een (met bakpapier beklede) bakplaat en besprenkel ze rijkelijk met olijfolie, peper, zout en rozemarijn.
    14. Zet de groenten minstens een uur in de voorverwarmde oven.
    15. Pluk intussen het konijn van de botjes en verdeel het evenredig in 6 (vuurbestendige!) kommetjes.
    16. Schenk de saus rijkelijk over het vlees, tot het kommetje tot 1,5cm van de rand gevuld is.
    17. Steek 12 rondjes, die iets groter zijn dan de bovenkant van je kommetjes, uit het bladerdeeg. Leg telkens 2 rondjes bovenop elkaar en maak hier dan een klein luchtgaatje in. Dit is belangrijk omdat de stoom op die manier straks weg kan als het konijn in de oven staat.
    18. Bestrijk de buitenrand van de opening met een klein beetje water. Met het overgebleven bladerdeeg bekleed je deze rand met ongeveer 1cm breed deeg, helemaal rond het kommetje.
    19. Leg nu de uitgestoken rondjes hier bovenop en druk deze goed samen met de rand, die intussen ook bekleed is met het bladerdeeg. Ga met een vork nog eens langs de rand om alles samen te drukken zodat je er zeker van bent dat alles goed vast zit (en het ziet er ook mooi uit).
    20. Klop een eidooier los met een klein scheutje melk.
    21. Bestrijk het bladerdeeg met een dun laagje eigeel. Dit zorgt ervoor dat de potjes mooi goudbruin uit de oven zullen komen.
    22. Zet de kommetjes gedurende 30min in dezelfde oven als de groenten. Zorg er wel voor dat de kommetjes op een hoger rek staan, zodat ze mooi kunnen kleuren.
    23. Serveer de stoofpotjes met de geroosterde groentjes en eventueel een stukje vers stokbrood om de saus helemaal mee op te deppen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    hedi.sorgeloos
    0

    - Gewaardeerd op - 14 mrt 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren