Pastadeeg met spinazie

  (3)
  50 minuten

  Zelf verse groene pasta maken is gemakkelijk en erg lekker: voeg wat spinazie toe aan het deeg en je krijgt prachtig gekleurd pastadeeg waar je allerlei pastavormen van kunt maken, van lasagne tot tagliatelle. Zorg er voor dat de spinazie goed uitgeknepen is anders wordt het deeg te zacht en onmogelijk om mee te werken. Bekijk ook de video van dit recept!

  alemarsi

  Drenthe, Nederland
  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 450 g verse pasta (tagliatelle voor 4-5, lasagne voor 6-8)

  • 80 gr verse spinazie
  • 300 gr '00' of gewone bloem, en extra om te bestrooien
  • 3 grote eieren
  • snufje zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:50min 

  1. Was de spinazie en verwijder harde steeltjes. Doe in een pan met 2 eetlepels water, doe de deksel erop en laat 10 minuten zachtjes koken, tot de spinazie geslonken is, roer af en toe door. Laat uitlekken en afkoelen.
  2. Knijp al het vocht uit de spinazie, zorg ervoor dat de spinazie zo droog mogelijk is. Snij de spinazie heel fijn.
  3. Schep ondertussen de bloem op een marmeren of houten werkoppervlak. Maak een kuiltje in het midden en breek hier de eieren in. Voeg zout en spinazie toe.
  4. Mix de eieren voorzichtig met een vork los en meng de spinazie erdoor en meng vervolgens beetje bij beetje steeds meer bloem erdoor.
  5. Meng met een deegkrabber alle bloem erdoor door de bloem steeds naar het midden te 'schrapen' tot het een samenhangend deeg wordt. Als het deeg te stijf is, voeg dan nog wat water toe, 1 eetlepel per keer.
  6. Zodra het deeg zich tot een bal vormt kun je met je handen verder kneden. Druk de bal plat, trek uit en vouw van de bovenkant naar het midden, draai 45 graden en herhaal.
  7. Kneed ongeveer 10 minuten tot je een soepel en zacht deeg krijgt.
  8. Vorm tot een bal en leg in een kom en dek af met plastic folie. Zet minstens 1 uur in de koelkast.
  9. Rol het deeg uit met een pastamachine of deegroller.
  10. Als je een deegroller gebruikt...

  11. Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Neem 1 deel, druk het wat plat en rol dan 5 tot 6 keer met de deegroller. Draai het deeg 45 graden en rol nog eens 5 tot 6 keer. Blijf rollen en draaien in dezelfde richting, tot het deeg een gelijke dikte heeft.
  12. Om lasagne te maken: rol het deeg uit tot 1 mm dikte. Snij met een deegsnijder of mes rechthoeken uit het deeg, ter grootte van je ovenschaal. Leg op een bebloemde theedoek en laat 30 minuten drogen. Als het deeg dun genoeg is, hoef je het niet meer voor te koken.
  13. Om tagliatelle te maken: rol het deeg wat dikker uit, ongeveer 2 mm. Bestrooi het deeg royaal met bloem en rol dan losjes op tot een cylinder. Snij de cylinder in porties van 7 mm breed. Rol de strips dan gauw weer uit en leg ze op een bebloemde theedoek. Meng ze goed met bloem, zodat ze niet gaan plakken. Laat ze 30 minuten drogen. Kook ze 3-5 minuten in ruim water met een beetje zout, tot ze beetgaar zijn.
  14. Als je een pastamachine gebruikt...

  15. Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Druk het eerste deel plat en haal het door de pastamachine op de 'dikste' stand. Bestrooi met meer meel, vouw dubbel als een boek en herhaal de stappen 3 tot 4 keer - steeds weer bestrooien met bloem, dubbelvouwen en door de dikste stand van de pastamachine - tot het deeg glad van textuur is, gelijk van dikte en grootte en niet langer plakkerig.
  16. Zet de pastamachine nu op de middelste stand en haal elke lap deeg er nu 1 keer doorheen. Zet de machine op de een-na-laatste stand en haal het deeg er 1 keer doorheen.
  17. Voor lasagne: Snij de lange strip deeg in tweeën. Haal de eerste helft door de laatste en dunste stand van de pastamachine. Je krijgt zo een hele lange, dunne lap. Leg op een bebloemde theedoek. Herhaal met de rest van het deeg om zo 6 lange dunne lappen deeg te krijgen.
  18. Snij de lappen deeg op maat van je ovenschaal. Laat ze 30 minuten drogen en stel dan de lasagne samen en bak. Je hoeft de lasagne niet meer voor te koken.
  19. Voor tagliatelle: Laat het deeg iets dikker, haal het alleen door de een-na-laatste stand en sla de laatste stand over. Snij elke lap in tweeën.
  20. Maak een opzetstuk voor tagliatelle (of tagliolini of pappardelle) vast aan de machine en haal de lap erdoor. Met een hand bedien je de machine terwijl je met de andere hand de pasta opvangt.
  21. Leg voorzichtig op een bebloemde theedoek of tafellaken en meng met wat meer meel. Laat 30 minuten drogen voor je ze in 3-5 minuten in ruim kokend water met zout beetgaar kookt.

  Vooruit maken

  Laat de pasta een nacht aan de lucht drogen en bestrooi met meer bloem als het nog nat is. Zodra het helemaal droog is wordt het hard. Bewaar in een papieren zak en gebruik in een paar dagen.

  Video

  Pastadeeg met spinazie
  Pastadeeg met spinazie

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (3)