Zelfgemaakte farfalle pasta

  1 uur 30 minuten

  Meel en water is alles wat je nodig hebt om traditionele farfalle (vlindertjes-/strikjespasta) te maken. Zorg ervoor dat je meel van durumtarwe gebruikt (vaak geïmporteerd uit Italië), anders houdt de pasta niet goed z'n vorm en blijft de pasta niet stevig en 'al dente' tijdens het koken. Bekijk ook de video van dit recept!

  tea

  Gelderland, Nederland
  3 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 400 gr durum meel
  • snufje zout
  • 220 ml water, of zoveel als nodig, op kamertemperatuur

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

  1. Leg het meel op een houten of marmeren werkoppervlak en maak een kuiltje in het midden.
  2. Los het zout op in het water en schenk in het kuiltje, en mix dan beetje bij beetje de bloem erdoor. Voeg zoveel water toe als nodig om een plakkerig maar samenhangend deeg te maken.
  3. Kneed 10 minuten stevig door, rek het deeg uit en vouw, tot het deeg elastisch maar niet te zacht is.
  4. Wikkel in plastic huishoudfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Als je het binnen een paar uur of de volgende dag gaat gebruiken, wikkel dan in plastic folie en bewaar in de koelkast.
  5. Neem 1/3 van het deeg en wikkel de rest van het deeg weer in, om uitdroging te voorkomen. Druk plat met je handen en haal dan door de wijdste/grootste stand van je pastamachine. Vouw dubbel, wrijf in met meer meel en haal nogmaals door de pastamachine.
  6. Blijf door de pastamachine halen tot je een gelijkmatige rechthoekige vorm hebt die glad (en niet plakkerig) is.
  7. Haal het deeg door de middelste stand van de machine en dan door de op twee na laatste stand. Je krijgt zo een lang en dun vel deeg. Snij de zijkanten netjes af en wrijf in met meel.
  8. Snij de korte kanten bij met een kartelsnijder. Snij met een gladde snijder in de lengte in lange strips van ongeveer 2 cm breed. Snij dan met de kartelsnijder door de breedte de strips weer in stukjes van 4 tot 5 cm lang.
  9. Duw de zijkanten samen in het midden om een vlinderstrikje te vormen en plak vast met een beetje water.
  10. Herhaal met de rest van de stukjes deeg. Je zult zien dat het steeds sneller gaat. Zodra je klaar bent, leg ze op een met meel bestoven werkoppervlak en en bestuif met nog meer durum meel.
  11. Laat ongeveer 30 minuten drogen voor het koken. Als je de farfalle niet direct gaat gebruiken, laat dan 24 uur op kamertemperatuur staan en doe dan in een papieren zak. Kijk af en toe of er geen schimmel op komt, en gebruik binnen een week.

  Kooktijd

  De kooktijd hangt af van hoe droog de pasta is. Als het versgemaakt is, duurt het ongeveer 5 minuten. Als de farfalle een paar dagen oud zijn, is de kooktijd tussen de 8 en 10 minuten. De beste manier om het te checken, is proeven.

  Meel

  Als je geen durum meel, of semola "rimacinata" kunt vinden, meng dan fijn griesmeel met gewone witte bloem, ongeveer 50% to 50%.

  Video

  Zelfgemaakte farfalle pasta
  Zelfgemaakte farfalle pasta

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)