Spinazie tortellini met ricotta

    Spinazie tortellini met ricotta

    1keer bewaard
    1uur40min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Ricotta en spinazie: de meest klassieke vegetarische combinatie in de Italiaanse keuken. In het traditionele "tortellini di magro" wordt dit dan ook gebruikt als vulling voor tortellini, de beroemde ringvormige gevulde pastavorm uit Bologna. Bekijk ook de video van dit recept!

    alemarsi Drenthe, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 300 gr verse spinazie
    • 300 gr verse ricotta
    • 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • 1 ei
    • zout en peper, naar smaak
    • snufje nootmuskaat
    • 900 gr pastadeeg met spinazie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur40min 

      Bereid de vulling:

    1. Spoel de spinazie af en snij harde steeltjes weg. Doe de blaadjes in een pan met deksel met twee eetlepels water en een snufje zout. Dek af en bak 2-3 minuten tot de spinazie is geslonken. Laat uitlekken en knijp al het vocht er uit. Laat afkoelen in een vergiet.
    2. Doe ondertussen de ricotta in een grote kom en roer door met een vork zodat het zachter wordt.
    3. Als de spinazie helemaal koud is, snij deze dan heel fijn met een scherp mes, of pureer in een blender. Knijp het overtollige vocht eruit en voeg toe aan de ricotta. Voeg Parmezaanse kaas, ei, zout, peper en nootmuskaat toe; meng goed door. Het moet niet te vloeibaar zijn, zo wel: voeg dan wat geraspte kaas toe.
    4. Bereid de tortellini:

    5. Snij het deeg in 6 gelijke delen. Neem 1 deel en wikkel de rest in plasticfolie. Druk het deeg plat tussen je palmen en haal het deeg dan door het wijdste gedeelte (de grootste stand) van de pastamachine. Bestrooi met bloem, vouw dubbel in de lengte en haal nog eens door de machine. Herhaal dit 3 tot 4 keer - steeds weer bestrooien met bloem, dubbelvouwen en door de dikste stand van de pastamachine - tot het deeg glad van textuur is, gelijk van dikte en grootte en niet langer plakkerig.
    6. Zet de pastamachine op de middelste stand en haal elke lap deeg er een keer door. Zet de machine dan op de een-na-dunste stand en haal hier het deeg ook eenmaal door. Snij de lap in de breedte door midden.
    7. Haal nu de twee lappen elk door de dunste stand van de pastamachine. Je krijgt nu twee hele dunne lange lappen. Leg ze voorzichtig op een bebloemd oppervlak, snij de randjes eraf en snij dan in twee gelijke rechthoeken.
    8. Snij met een ravioli pastasnijder (wieltje) vierkantjes van 4 cm.
    9. Leg een theelepel ricotta-spinazievulling in het midden van elk vierkant.
    10. Bestrijk de randjes met wat water en vouw diagonaal dubbel tot een driehoek.
    11. Druk goed aan om de vulling zodat alle lucht eruit is.
    12. Trek de twee zijkanten van de driehoek uit en vouw ze samen, om je vinger. Druk goed dicht.
    13. Vouw voorzichtig de bovenste hoek naar achteren.
    14. Leg de tortellini's op een bebloemd bord. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
    15. Laat de tortellini 30 minuten rusten voordat je ze gaat koken, in ruim gezouten water, in ongeveer 6-7 minuten. Serveer met je favoriete saus.

    Serveersuggestie

    Deze tortellini zijn mild van smaak en zijn lekker met allerlei soorten saus. Je kunt het met een botersausje met salie serveren, of met een tomatensaus.

    Video

    Spinazie tortellini met ricotta
    Spinazie tortellini met ricotta

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren