Verse ravioli met peer en Gorgonzola

  (2)
  1 uur 40 minuten

  Zoet, smakelijk en romig: peer en blauwe kaas is de perfecte smaakcombinatie! Probeer deze bijzonder smakelijke, traditioneel Italiaanse, zelfgemaakte ravioli en serveer met een eenvoudige botersaus met salie. Bekijk ook de video van dit recept!

  alemarsi

  Drenthe, Nederland
  4 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 40 gr boter
  • 2 rijpe peren, geschild en in blokjes
  • 3 takjes verse tijm
  • 200 gr Gorgonzola, of andere blauwe kaas
  • 450 gr vers pastadeeg

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur40min 

   Bereid de vulling:

  1. Smelt de boter in een grote pan. Voeg de peer en tijmblaadjes toe. Bak 10 minuten op medium vuur, tot de peer zacht is.
  2. verkruimel de Gorgonzola kaas rechtstreeks in de pan. Roerbak een paar miniten, tot de kaas is gesmolten. Haal de pan van het vuur en laat helemaal afkoelen.
  3. Snij het deeg in 3 gelijke delen.
  4. Als je een deegroller gebruikt...

  5. Neem 1 deel, druk het wat plat en rol dan 5 tot 6 keer met de deegroller. Draai het deeg 45 graden en rol nog eens 5 tot 6 keer. Blijf rollen en draaien in dezelfde richting, tot het deeg een gelijke dikte heeft, ongeveer 2 mm.
  6. Als je een pastamachine gebruikt:

  7. Pak 1 deel van het deeg en wikkel de rest in plastic huishoudfolie. Druk het plat en haal het door de pastamachine op de 'dikste' stand. Bestrooi met meer meel, vouw dubbel als een boek en herhaal de stappen 3 tot 4 keer - steeds weer bestrooien met bloem, dubbelvouwen en door de dikste stand van de pastamachine - tot het deeg glad van textuur is, gelijk van dikte en grootte en niet langer plakkerig.
  8. Zet de pasta op de middelste stand en haal het deeg er weer doorheen. Zet de machine dan in de een-na-laatste stand en haal er doorheen. Snij de lap in de breedte doormidden.
  9. Haal nu elke lap door de dunste stand van de pastamachine. Je krijgt twee hele dunne lange lappen.
  10. Om de ravioli te maken:

  11. Leg de vellen pasta voorzichtig op een bebloemd oppervlak en snij er twee gelijke rechthoeken uit.
  12. Schep een een klein bergje vulling (ongeveer 1 theelepel) op 1 lap deeg, steeds met ongeveer 2-3 cm ruimte ertussen.
  13. Bestrijk het deeg tussen de vulling met water.
  14. Leg het tweede vel pasta over de eerste.
  15. Druk voorzichtig alle lucht rond de vulling eruit en druk aan om dicht te maken.
  16. Snij met een ravioli pastasnijder (wieltje) vierkantjes om de vulling. Leg de ravioli die klaar is op een met bloem bestoven bord. Herhaal met het resterende deeg en vulling. Laat de ravioli 30 minuten staan voor het koken.
  17. Breng een pan met licht gezouten water aan de kook en voeg voorzichtig de ravioli toe. Laat 3 minuten koken, of tot de ravioli boven komt drijven. Haal ze met een schuimspan uit de pan en leg in een warme schaal. Serveer met je favoriete saus.

  Serveersuggestie

  Gorgonzola en peer is een verfijnde en specifieke smaakcombinatie die je beter niet met sterke smaken moet overtreffen. Serveer deze ravioli met een simpele botersaus met salie. Smelt 50 gr boter in een pan en bak 4-5 salieblaadjes 3-4 minuten. Bewaar 1 soeplepel kookvocht van de pasta, giet de ravioli verder af en meng op hoog vuur met de saus. Roer snel om zodat alle ravioli bedekt is met saus en voeg wat van het pastavocht toe. Verdeel over borden, bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas en serveer.

  Tips voor het rollen van het deeg met de hand

  Begin met het uitrollen vanuit het midden van het deeg en vanaf daar naar beneden en boven, terwijl je het deeg veelvuldig een kwart draait. Draai af en toe het deeg om zodat de bloem gelijkmatig wordt verdeeld aan beide kanten en bestrooi rijkelijk met bloem als het deeg plakkerig is. Snij randjes die te droog worden weg.

  Video

  Verse ravioli met peer en Gorgonzola
  Verse ravioli met peer en Gorgonzola

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  DiedekeBours
  0

  Ik had de milde variant van gorgonzola genomen en blijkbaar niet de juiste peren (ze verloren hun zoetheid in de saus) maar desondanks is het een heerlijk recept dat zeker voor herhaling vatbaar is!  -  01 feb 2018