Baguette / stokbrood

  (4)
  4 uur 5 minuten

  Heerlijk knapperig Frans stokbrood, je kunt het heel goed zelf thuis maken, met dit makkelijk te volgen recept! In dit recept wordt gebruik gemaakt van een (pizza)steen, maar dat is optioneel. Bekijk ook de video van dit recept!


  5 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 3 baguettes/stokbroden

  • 350 ml warm water (46°C)
  • 1/4 theelepel suiker
  • 1 theelepel droge gist
  • 400 gr bloem
  • 1 theelepel zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 3uur5min  ›  Klaar in:4uur5min 

  1. meng 30 ml van het water met suiker en gist in een kleine kom. Klop met een garde tot de suiker en gist zijn opgelost. Laat ongeveer 10 minuten staan tot het gist begint te schuimen. Als het niet gaat schuimen, gooi het mengsel dan weg en begin opnieuw.
  2. Meng de rest van het water met het gistmengsel en de bloem in een grote kom. Meng met een vork. Als het mengsel nog kruimelig is, voeg dan wat warm water toe, een eetlepel per keer, tot het een samenhangend deeg is. Het deeg moet nog ietsjes plakkerig zijn, niet droog.
  3. Kneed een bal van het deeg en leg het in de kom. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rusten om de bloem al het vocht te laten absorberen. Voeg zout toe en kneed door het deeg.
  4. Bestrooi een schoon werkoppervlak met bloem en kneed daarop het deeg met je handen in ongeveer 10 minuten tot het elastisch is, draai daarbij het deeg steeds een kwartslag. Het deeg is klaar als je het zo dun kunt uitrekken dat je er doorheen kunt kijken.
  5. Vet de kom licht in met olie en leg de bal deeg erin. Dek af met een theedoek en laat op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld, in ongeveer 45 minuten.
  6. Leg het deeg op een met bloem bestrooid oppervlak en vorm er een rechthoek van 20x15 cm van. Vouw de langere zijden naar boven en naar binnen. Vouw dan de korte zijden naar boven, zodat je een compact pakketje krijgt.
  7. Leg het deeg terug in de kom, met de naad naar onderen. Dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  8. Leg het deeg op een licht bebloemd oppervlak en snij in 3 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een kabel van 35 cm, druk het deeg er steeds onder met je vingers terwijl je rolt.
  9. Leg de deegkabels op een bakplaat bedekt met bakpapier. Trek het bakpapier tussen de deegrollen in naar boven toe, zodat je vouwen krijgt en leg opgerolde theedoeken tegen de zijkanten om de deegrollen te ondersteunen. Dek af met een doek en laat rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn, in ongeveer 50 minuten.
  10. Verwarm de oven voor op 240°C. Als je een baksteen gebruikt, plaatst deze dan op het middelste rek in de oven. Zet een kleine ovenschaal daaronder op het onderste rek.
  11. Verwijder de theedoeken en trek het bakpapier weer glad. Maak inkepingen in het brood met een zeer scherp mes.
  12. Bespuit de broden lichtjes met water. Als je gebruik maakt van een steen, leg dan het bakpapier met de broden voorzichtig op de steen in de oven, of zo niet, zet de bakplaat met de broden in de oven. Schenk 125 ml (heet) water in de onderste ovenschaal en bespuit de broden nogmaals lichtjes met wat water.
  13. Bak de broden donkerbruin en knapperig, in ongeveer 30 minuten. Haal uit de oven en serveer warm, of laat eerst afkoelen.

  Video

  Baguette / stokbrood
  Baguette / stokbrood

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (4)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  van
  0

  Klopt niks van, als je 320ml water en 400 gram meel mengt krijg je geen bal maar pap. Verder komen de getoonde hoeveelheden ingrediënten niet overeen met werkelijke teaspoon en 1/4 teaspoon hoeveelheden die veel groter zijn.  -  24 feb 2017