Pittig feta-noten-smeersel van Supersnelle Maria

  (1)
  10 minuten

  Heerlijk op stokbrood, turks brood, toastjes en in een handomdraai klaar. In 10 minuutjes klaar; liefst minstens 2 uur de smaken in laten trekken. Ik heb het eens bedacht toen ik nog een plak feta had liggen die tegen de uhd aanzat, nog een handje walnoten over had en een halve puntpaprika en een rijpe tomaat van de maaltijd de dag ervoor. Ik zette het 's avonds op tafel toen er bezoek was en iedereen vroeg waar ik het gekocht had. Een paar weken later op mijn verjaardag heb ik het de dag van tevoren gemaakt; toen merkte ik dat de knoflook wat was gaan overheersen: gelukkig had ik nog meer feta in huis en heb gewoon wat meer gemaakt zonder knoflook: de bak ging razendsnel schoon op en iedereen wilde weten waar ik het had gekocht daarom wil ik het graag met jullie delen, ik had de goedkope feta van nog geen euro voor 200 gram uit de supermarkt gebruikt, wel een goede (extra virgine) olijfolie. Ik denk dat een paar fijngesneden olijven ook lekker zullen smaken!

  Maria123

  Zuid-Holland, Nederland
  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 200 gram feta (iets meer of minder is geen probleem, wordt meestal per plak van 200 gram verkocht)
  • 1 handje walnoten, peccan of cashew: net wat je in huis hebt (pas om met gezouten noten, kan té zout worden!)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 grote of 2 kleine rijpe tomaten en een kleine rode (punt)paprika, totaal een handje gesneden paprika
  • olijfolie, enkele lepels
  • 1 theelepel oregano
  • peper, liefst versgemalen
  • evt. peterselie of tomaat ter garnering

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 10min  ›  Klaar in:10min 

  1. Prak met een vork de feta zo klein en kruimelig mogelijk in een kom.
  2. Hak de nootjes fijn met mes of in de keukenmachine tot kruimels en doe ze bij de verkruimelde feta, hou evt. Een paar noten achter voor de garnering.
  3. Pers het teentje knoflook boven het kaasmengsel.
  4. Snij de tomaat in piepkleine blokjes, haal alleen het groene hart eruit en verwijder de pitjes maar vang het sap op en doe dat erbij, snij de puntpaprika (zonder zaadjes!) in piepkleine blokjes en doe dit bij het kaasmengsel.
  5. Oregano en peper, beiden een theelepeltje erbij.
  6. Roer en prak alles goed door elkaar met een vork en voeg olijfolie toe tot er een smeerbare massa ontstaat, dit ligt er een beetje aan hoeveel vocht de tomaat bevat.
  7. Dek het smeersel af met folie en laat de smaakjes op kamertemperatuur wat intrekken, een uurtje of liever 2: klaar! Het mengsel kan daarna 3 dagen bewaard worden in de koelkast (of 3 dagen vantevoren bereidt worden ;-) wel wordt de knoflooksmaak dan wat sterker; hou hier rekening mee!
  8. Serveer het in een leuk bakje en garneer evt. Met wat fijngehakte peterselie en een paar achtergehouden noten, wat reepjes tomaat en met turks brood, crackers, toast of groente zoals reepjes komkommer.
  9. Of smeer het op toastjes, plakjes stokbrood en garneer ieder hapje met een nootje, plukje peterselie of reepje tomaat.
  10. Eet smakelijk, ook lekker om op tafel te zetten bij de bbq.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)