Risotto met saffraan in de snelkookpan

  9 minuten

  In Italië is deze saffraan risotto bekend als "risotto alla Milanese", "risotto giallo", of "risotto allo zafferano". Hoe je het ook noemt, het is de koning van de risotto's, de eenvoudigste maar ook de meest bekende van allemaal. De traditionele methode om te bereiden is dat je de risotto 20 minuten kookt en blijft roeren, maar ik maak het veel sneller en gemakkelijker, in de snelkookpan. Ik zweer je, je zult het verschil niet merken! Bekijk ook de video van dit recept.


  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 750 ml groente- of vleesbouillon
  • 40 gr boter
  • 1 kleine sjalot, fijngesenden
  • 350 gr Arborio rijst
  • 200 ml droge witte wijn
  • een royale snuf saffraandraadjes, geweekt in 100 ml heet water
  • 20 gr boter
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor serveren
  • zout en peper, naar smaak

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 2min  ›  Bereiding: 6min  ›  Extra tijd: 1min  ›  Klaar in:9min 

  1. Breng de bouillon in een pan op hoog vuur aan de kook.
  2. Smelt 40 gr boter in een snelkookpan op laag vuur en voeg de sjalot toe, roerbak een paar minuten. Voeg alle rijst toe en roerbak een paar minuten tot het licht geroosterd is (de rijst neemt de boter op en geeft een nootachtige geur). Schenk de wijn erbij en laat inkoken. Voeg de kokendhete bouillon erbij, roer door, doe de deksel van de snelkookpan erop en draai vast. Zet het vuur hoog.
  3. Zodra de snelkookpan op druk is en begint te 'fluiten', zet je het vuur laag en zet de timer op 4 minuten.
  4. Haal van het vuur en haal de druk eraf door het ventiel open te draaien. Zodra de druk eraf is kun je de pan openen. Roer goed door. Voeg saffraan, 20 gr boter, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper toe en roer door.
  5. Laat de risotto 3 minuten rusten (De rijst zal nu nog de bouillon en alle smaken opnemen). Serveer in voorverwarmde kommen met nog wat extra Parmezaanse kaas.

  Andere ideeën...

  Je kunt elke soort risotto maken in de snelkookpan. Bak/kook de andere ingrediënten apart (bijv. champignons, spek, zeevruchten) en voeg aan het einde toe aan de rijst, net zoals ik met de saffraan heb gedaan. Als je ingrediënten gebruikt die langer moeten koken (bijv. verse artisjokken) dan kun je deze eerst koken in de snelkookpan en dan de rijst toevoegen en verder koken.

  Drie gouden regels...

  Volg deze regels als je risotto in de snelkookpan bereidt:
  1. De verhouding rijst en bouillon: De hoeveelheid bouillon moet iets meer dan 2x de hoeveelheid rijst zijn. Voorbeeld: voor 100 gr rijst neem je 220 ml bouillon. Voor een romigere risotto neem je meer bouillon.
  2. De kooktijd is precies 4 minuten nadat de pan voor het eerst begint te 'fluiten'. Niet een minuut langer of korter. Als je de pan opent lijkt het of de rijst nog niet gaar is, maar dit komt goed in de 3 minuten rusttijd.
  3. Sla de 3 minuten rusttijd niet over. Het is essentieel voor de rijst om te rusten, zetmeel los te laten en die typische romige structuur te krijgen.

  Video

  Risotto met saffraan
  Risotto met saffraan

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)