In Italië is deze saffraan risotto bekend als "risotto alla Milanese", "risotto giallo", of "risotto allo zafferano". Hoe je het ook noemt, het is de koning van de risotto's, de eenvoudigste maar ook de meest bekende van allemaal. De traditionele methode om te bereiden is dat je de risotto 20 minuten kookt en blijft roeren, maar ik maak het veel sneller en gemakkelijker, in de snelkookpan. Ik zweer je, je zult het verschil niet merken! Bekijk ook de video van dit recept.
Je kunt elke soort risotto maken in de snelkookpan. Bak/kook de andere ingrediënten apart (bijv. champignons, spek, zeevruchten) en voeg aan het einde toe aan de rijst, net zoals ik met de saffraan heb gedaan. Als je ingrediënten gebruikt die langer moeten koken (bijv. verse artisjokken) dan kun je deze eerst koken in de snelkookpan en dan de rijst toevoegen en verder koken.
Volg deze regels als je risotto in de snelkookpan bereidt:
1. De verhouding rijst en bouillon: De hoeveelheid bouillon moet iets meer dan 2x de hoeveelheid rijst zijn. Voorbeeld: voor 100 gr rijst neem je 220 ml bouillon. Voor een romigere risotto neem je meer bouillon.
2. De kooktijd is precies 4 minuten nadat de pan voor het eerst begint te 'fluiten'. Niet een minuut langer of korter. Als je de pan opent lijkt het of de rijst nog niet gaar is, maar dit komt goed in de 3 minuten rusttijd.
3. Sla de 3 minuten rusttijd niet over. Het is essentieel voor de rijst om te rusten, zetmeel los te laten en die typische romige structuur te krijgen.