Italiaanse aubergine parmigiana

    Italiaanse aubergine parmigiana

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur30min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Aubergine parmigiana is een traditioneel Italiaans gerecht, een van de meest populaire en iconische recepten van Italië. En dit is een authentiek recept! Gebruik rijpe aubergines zonder zaadjes en laat ze 1 uur met zout staan om het bittere weg te halen. Bekijk ook de video van dit recept!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1,2 kilo (3-5 stuks) aubergines, in de lengte in plakken van 5 mm gesneden
    • grof zout
    • bloem, om te paneren
    • 1,2 liter plantaardige olie om in te frituren
    • Voor de tomatensaus
    • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 1/2 ui, fijngesneden
    • 3-4 teentjes knoflook, gehalveerd
    • 1,4 liter tomaten passata of geplette pruimtomaten
    • 8 blaadjes basilicum
    • 200 gr geraspte Parmezaanse kaas
    • 650 gr mozzarella of scamorza kaas, in plakjes
    • zout, naar smaak

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur  ›  Klaar in:2uur30min 

      Bereid de aubergines voor

    1. Leg een paar plakken aubergine in een vergiet, in een enkele laag. Bestrooi met zout en leg er een tweede laag aubergine over. Herhaal, en eindig met zout.
    2. Zet er een gewicht bovenop (bijvoorbeeld een bord met blikjes tomaat o.i.d.) om druk uit te oefenen op de aubergines. Zet het vergiet op een bord of op een kom en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.
    3. Spoel de aubergine af onder de kraan om het zout te verwijderen. Dep goed droog aan alle kanten.
    4. Verhit de olie in een diepe (frituur)pan. Haal de aubergine aan beide kanten door de bloem en voeg ze dan (een paar per keer) toe aan de hete olie. Frituur ze 2-3 minuten per kant, tot ze goudkleurig zijn, haal ze uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
    5. Maak de tomatensaus

    6. Bak knoflook en ui in wat olie een paar minuten in een pan op laag vuur, zonder dat het aanbrandt. Voeg de passata, zout en de helft van de basilicum toe. Laat 20 minuten sudderen op medium vuur, roer regelmatig door.
    7. Haal de saus van het vuur, verwijder de knoflook en voeg de resterende basilicum toe.
    8. Samenstellen en bakken

    9. Verwarm de oven voor op 180°C.
    10. Verdeel een laag tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Bedek met een enkele laag aubergine. Bedek met meer saus, plakjes mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal de lagen, 3-5 keer en eindig met tomatensaus en geraspte Parmezaanse kaas als laatste laag.
    11. Bak 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat nog 20 minuten staan voor serveren. Nog lekkerder de volgende dag!

    Tip

    Zorg dat de plakken aubergine echt goed droog zijn, anders worden ze niet knapperig als je ze frituurt en zuigen ze juist de olie op als een spons.

    Video

    Aubergine Parmigiana
    Aubergine Parmigiana

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren