Verse orecchiette pasta

  (1)
  1 uur 30 minuten

  Orecchiette is een pasta uit Puglia (Apulië), de hak van Italië. Tegenwoordig kun je deze pasta overal in de supermarkt kopen, maar lokaal worden deze vormpjes nog steeds handgemaakt voor speciale gelegenheden of een zondagse lunch. De meest tradtionele manier om ze te serveren is met raapstelen en een saus van ansjovis. Bekijk ook de video van dit recept!


  3 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 400 gr durum meel
  • snufje zout
  • 220 ml water, op kamertemperatuur

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

  1. Leg het meel op een houten of marmeren werkoppervlak en maak een kuiltje in het midden.
  2. Los het zout op in het water en schenk dit in het kuiltje, beetje bij beetje, en meng met het meel. Voeg zoveel water als nodig toe om een plakkerig maar compact deeg te maken.
  3. Kneed 10 minuten stevig door, rek uit en vouw, tot je een elastisch maar niet te zacht deeg hebt.
  4. Wikkel in plastic huishoudfolie en laat 30 minuten op kamertemperatuur staan. Als je het deeg in een paar uur of de volgende dag wilt verwerken, leg het dan (in plastic folie) in de koelkast.
  5. Neem een deel van het deeg en wikkel het restant weer in plasticfolie om uitdrogen tegen te gaan. Bestrooi een werkoppervlak met durum meel en rol het deeg erop uit tot een lange kabel, van 1 cm dik. Snij er kleine stukjes van 1 cm van.
  6. Neem een mes met afgeronde punt. Hou met je wijsvinger voorzichtig een kant van het stukje deeg vast en druk met een mes de andere kant voorzichtig aan en naar je toe. Til het mes een stukje op aan het eind zodat je een dikker randje krijgt. Je krijgt zo een klein rondje deeg, met wat dikkere randjes en dun in het midden.
  7. Vorm door het deeg voorzichtig over je duim te drukken.
  8. Herhaal met de rest van het deeg. Je zult zien dat het steeds sneller en makkelijker gaat.
  9. Als je klaat bent, leg ze dan op een bebloemd oppervlak en bestrooi ze met meer durum meel. Leg ze niet over elkaar heen want dan gaan ze plakken.
  10. Laat ze 30 minuten drogen voor het koken. Als je ze niet direct gaat gebruiken, laat ze dan 24 uur op kamertemperatuur staan en bewaar ze dan in een papieren zak. Check af en toe of het niet gaat schimmelen en gebruik binnen een week.

  Kooktijd

  Kooktijd hangt af van hoe droog je pasta is. Als de cavatelli vers gemaakt zijn is de kooktijd zo'n 5 minuten. Als ze een paar dagen oud zijn, duurt het ongeveer 8-10 minuten. Proef om te weten of het gaar is, dit is altijd de beste methode bij pasta koken.

  Meel

  Als je niet het juiste meel kunt vinden (durum of 'rimacinata'), gebruik dan 50% griesmeel gemengd met 50% gewone bloem.

  Video

  Verse orecchiette pasta
  Verse orecchiette pasta

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)