Zelfgemaakte verse tagliatelle

  (1)
  50 minuten

  Heb je ergens nog een pastamachine in je kastjes staan die staat te verstoffen? Nu heb je een goede reden om 'em te gebruiken! Maak met dit recept zelf verse tagliatelle pasta, of maak dunnere tagliolini. Leuk voor een gezellige middag in de keuken! Bekijk ook de video van dit recept!

  alemarsi

  Drenthe, Nederland
  1 persoon heeft dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 450 gr verse pasta, voor 4-5 personen

  • 275 gr type 00 meel, plus wat extra om te bestrooien
  • 3 grote eieren
  • snufje zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:50min 

  1. Leg het meel op een marmeren of houten werkoppervlak. Maak een kuiltje in het midden en breek daar de eieren in. Voeg het zout toe.
  2. Roer voorzichtig met een vork de eieren erdoor en meng het omliggende meel erdoor, Geleidelijk zal het meel met de eieren mengen en een dun deeg vormen.
  3. Gebruik een deegschraper om het resterende meel naar het midden te brengen en te mengen met de rest. De schraper voorkomt dat je handen plakkerig worden en zorgen ervoor dat het deeg homogeen wordt. Als het deeg te stug is, voeg dan wat water toe, 1 eetlepel per keer, zoveel als nodig.
  4. Als het mengsel een bal vormt, ga dan kneden met je handen. Druk de bal plat, rek uit en vouw van boven naar het midden; draai 45 graden en herhaal. Kneed 10 minuten tot het deeg glad en soepel is.
  5. Vorm een bal van het deeg, leg het in een kom en dek af met plasticfolie. Zet 30 minuten tot 1 uur in de koelkast.
  6. Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Druk het eerste deel plat en haal het door de pastamachine op de 'dikste' stand. Bestrooi met meer meel, vouw dubbel als een boek en herhaal de stappen 3 tot 4 keer - steeds weer bestrooien met bloem, dubbelvouwen en door de dikste stand van de pastamachine - tot het deeg glad van textuur is, gelijk van dikte en grootte en niet langer plakkerig.
  7. zet de pastamachine nu op de middelste stand en haal elke lap deeg er nu 1 keer doorheen. Zet de machine op de een-na-laatste stand en haal het deeg er 1 keer doorheen. Snij elk vel deeg in tweeën.
  8. Maak een opzetstuk voor tagliatelle of tagliolini vast aan de machine en haal de lap erdoor. Met een hand bedien je de machine terwijl je met de andere hand de pasta opvangt.
  9. Leg voorzichtig op een bebloemde theedoek of tafellaken en meng met wat meer meel. Laat 30 minuten drogen voor je ze in 3-5 minuten in ruim kokend water met zout beetgaar kookt.

  Vooruit maken

  Laat de pasta een nacht aan de lucht drogen en bestrooi eventueel met meer bloem indien nodig. Als het helemaal droog is wordt de pasta stijf. Bewaar in een papieren zak en gebruik binnen een paar dagen.

  Tip

  Je kunt met dit recept ook pappardelle maken.

  Video

  Zelfgemaakte verse tagliatelle
  Zelfgemaakte verse tagliatelle

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)