Sambar

    Sambar

    5keer bewaard
    45min


    14 personen hebben dit gemaakt

    Sambar is een populair gerecht in Zuid India en Sri Lanka, bestaand uit lichtgekruide linzen in een tamarinde-kokosnootsaus. Dien heet op over gestoomde rijst. De ingredienten moeten in Aziatische winkels te vinden zijn.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200g toor dahl
    • 450ml water
    • 100g tamarinde pulp (asem)
    • 100ml water
    • 1 groene paprika, gesneden
    • 1 tomaat, gehakt
    • 1 ½ theel koriander zaad
    • 1 theel channa dhal (gele spliterwten)
    • 1 eetl gedroogde kokosnoot
    • 2 droge rode chili's
    • 2 theel plantaardige olie
    • 1 theel mosterzaad
    • 1 theel komijnzaad
    • ¼ theel asafoetida

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe de toor dahl in een pan met 450ml water en breng aan de kook. Zet vuur op matig laag en kook tot zacht, ongeveer 15min.
    2. Mix de tamarindepasta in een pan met 100ml water tot een waterig sausje. Breng over matig laag vuur aan de kook. Voeg de groene paprika en tomaat toe aan het tamarindesap en kook door tot de groenten zacht zijn en het vocht voor de helft is ingekookt.
    3. Wrijf ondertussen het korianderzaad, channa dha, kokosnoot en chili's tot een brij in een vijzel of foodprocessor. Voeg de brij toe aan de tamarindesaus, roer dan de toor dhal erdoor tot alles goed gemengd is. Breng nogmaals aan de kook, neem van het vuur en zet opzij.
    4. Verhit de olie in een kleine bakpan over matig vuur en voeg het mosterdzaad, komijnzaad en asafoetida toe. Haal, als de mosterd begint te poppen en het mengsel begint te geuren, van het vuur en roer de sambar erdoor. Dien heet op.

    Tip:

    Toor dhal, de meest gebruikte dhal in India, moet in je Aziatische buurtwinkel te vinden zijn, of via het internet. Je kunt natuurlijk ook gele spliterwten gebruiken als het niet anders kan. Channa dhal zijn split-kikkererwten zonder vel, ook van de Aziatische winkel.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren