Sophie's kerststol

    Sophie's kerststol

    Voeg toe aan favorieten!
    3uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ik maak deze stol meestal al in november, zodat ik er gedurende de hele advent van kan genieten. Een heerlijke stol!

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 500 gr rozijnen
    • 125 gr krenten
    • 100 gr gekonfijte sinaasappelschil, kleingesneden
    • 100 gr gekonfijte citroenschil, kleingesneden
    • 250 gr blanke amandelen, fijngehakt
    • 2 shotglaasjes rum
    • 1 kilo bloem
    • 120 gr verse gist, verkruimeld
    • 250 ml warme melk
    • 375 gr boter, op kamertemperatuur
    • 175 gr suiker
    • 125 gr boter om te bestrijken
    • 100 gr poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Meng rozijnen, krenten, gekonfijte sinaasappel- en citroenschil, gehakte amandelen en rum in een kom. Laat een nacht staan.
    2. Meng 750 gr bloem, de verkruimelde gist en warme melk in een kom. Voeg boter toe en meng tot een glad deeg, voeg meer meel toe indien nodig. Laat op een warme plek, afgedekt, 20 minuten rijzen.
    3. Voeg nu het in rum geweekte fruit en amandelen toe en kneed het gelijkmatig door het deeg. Dek af en laat nogmaaks 30 minuten rijzen. Kneed weer door.
    4. Vorm een ovaal brood van het deeg en gebruik wat meel als het te plakkerig is. Leg op een ingevette bakplaat en druk met een deegroller in de lengte het brood in om een inkeping te maken. Laat 15 minuten rusten.
    5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het brood 20 minuten in de voorverwarmde oven, zet dan de temperatuur lager op 180°C en bak nog eens 70 minuten. Als de stol te bruin wordt, dek dan af met bakpapier.
    6. Bestrijk het brood direct na het bakken met gesmolten boter en bestuif royaal met poedersuiker.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren