Gegratineerde aardappelen

    (37)
    1 uur 15 minuten

    Een recept voor aardappelen met ui gemengd in een romige kaassaus en gebakken met een knapperige Parmezaanse kaaskorst. Een fantastisch bijgerecht!


    3 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 10 

    • 1,8 kilo vastkokende aardappelen, in plakjes van 1/2 cm
    • zout en gemalen zwarte peper, naar smaak
    • 85 gr boter
    • 45 gr bloem
    • 350 ml volle melk
    • 235 ml slagroom
    • 280 gr geraspte jong belegen kaas
    • 110 gr geraspte Asiago kaas
    • 1 (zoete) ui, in ringen
    • 75 gr gesneden lente-ui
    • 25 gr geschaafde Parmezaanse kaas
    • 7 ronde romige crackers (bijv. snack cups), verkruimeld
    • 2 eetlepels gehakte verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 50min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Doe de aardappels in een pan en bedek met water; voeg zout toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat zachtjes koken, 15-20 minuten. Giet af.
    2. Smelt de boter in een pan op medium vuur; voeg bloem toe en roer met een garde tot het mengsel dikker wordt, in 1 tot 2 minuten. Schenk melk en slagroom in de pan; blijf roeren tot het een glad mengsel is, 2 tot 3 minuten. Voeg jong belegen en Asiago kaas toe en laat smelten, blijf roeren tot je een romig en glad geheel hebt, 1 tot 2 minuten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
    3. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal van 23x33 cm in.
    4. Leg de helft van de aardappelen in een laag op de bodem van de ovenschaal. Bedek dan met uien en lente-ui. Schenk ongeveer 1/3 van de kaassaus erover. Schik de resterende aardappelen erover; schenk dan de resterende kaassaus erover. Bestrooi met Parmezaanse kaas en verkruimelde crackers.
    5. Bak ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot het heet is en de randjes bruin worden. Bestrooi met peterselie voor serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (37)

    Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren