Rozijnen-krentenbrood met spijs

    2 uur 25 minuten

    De eenvoud maakt het bijzonder, goede ingredienten en tijd geven een goede smaakbeleving.

    Bastiaan1958

    Gelderland, Nederland
    7 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 kerststol

    • 350 gr bloem
    • 10 gr droge gist
    • 8 gr zout
    • 15 gr suiker
    • 40 gr boter
    • 40 gr (mais)olie
    • ca. 300 gr water
    • 300 gr rozijnen
    • 100 gr krenten
    • 10 gr citroenrasp
    • 150 gr spijs

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Extra tijd: 1uur40min rijzen  ›  Klaar in:2uur25min 

    1. Vruchten een dag van te voren vast wassen en wellen, doe dit in handwarm water ca. 30 min. De spijs afslappen tot het rolbaar is, dit kan met ei maar ook met water.
    2. Bloem, gist, zout, suiker, boter en olie bij elkaar in een bekken of schaal.
    3. Water niet in een keer toevoegen, begin met ca. 250 gram. Dit omdat de water opname van de bloem kan verschillen.
    4. Maak een soepel en niet te stijf deeg met machine of handmatig, laat het deeg even rusten ca. 5 minuten en werk dan de vruchten er door.
    5. Maak een bol van het deeg en laat het vervolgens een 20 min rijzen bij ca 28°C.
    6. Dan de bol platslaan buiten kanten naar binnen en over elkaar slaan aandrukken en op rollen tot punt vorm dan 20 min laten rijzen.
    7. Rol de spijs op de gewenste lengte.
    8. Deeg punt plat slaan, iets in lengterichting uitrekken, het uiteinde naar binnen vouwen en weer plat drukken, dan spijsrol in rollen.
    9. Deeg op bakplaat of in bakblik leggen en ca. 1 uur laten rijzen, vervolgens afbakken op 190°C.
    10. Uit de oven afstrijken met roomboter voor mooie glans en smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (0)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren