Erwtensoep (snert)

    (1)
    2 uur 20 minuten

    Vroeger als het buiten vroor en dus koud was werd er lekker erwtensoep gegeten of zoals wij thuis zeiden: snert. Lekker met een sneetje roggebrood belegd met spek.

    Jolve

    Overijssel, Nederland
    2 personen hebben dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 750 gram ribbetjes
    • 2 liter water
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 ui, grof gesneden
    • 1 pak (500 gr) spliterwten
    • 1 prei, in ringen gesneden
    • Halve knolselderij met loof, in blokjes en loof fijngesneden
    • Een flinke winterwortel (of twee), in blokjes
    • 1 rookworst
    • Zout en peper, naar smaak
    • Eventueel een aardappel

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Kook de ribbetjes in 2 liter water met wat zout, de laurierblaadjes en de ui. Laat dit ongeveer een uurtje zachtjes gaar koken en schuim met regelmaat het eiwit af.
    2. Snij nu prei in ringen en was het zand eruit. Was de wortel en snij deze in blokjes. Schil de knolselderij snij ook deze in blokjes en snij het loof fijn. De grove stengels van het loof gooi ik altijd weg. ( Let op knol selderij word snel bruin deze kun je het beste snijden net voordat het de pan in gaat )
    3. Haal het vlees uit de pan en laat even afkoelen. Doe nu de spliterwten in de pan met bouillon en breng weer aan de kook (was de spliterwten niet ). Laat dit een half uurtje koken.
    4. Doe nu de groente in de pan en breng alles weer aan de kook. Haal het vlees van de botten en snij dit in grove stukken en doe weer in de pan met erwten en groente. Als het goed is begint het nu al op erwtensoep te lijken en ruiken. Maal wat peper over de soep. Laat alles lekker zachtjes door koken tot de soep dikker begint te worden. Je kunt eventueel een geschilde aardappel in kleine blokjes mee koken dat bindt de soep wat meer.
    5. Snij de rookworst in dunne plakjes en doe ook dit in de soep. Proef of de soep niet te flauw is, doe er anders nog wat zout op. En eet smakelijk.

    Tip

    De soep is op z'n lekkerst als je het een nacht laat staan.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (1)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren