Flammkuchen

    (4)

    Flammkuchen, flammekueche, of tarte flambée is een op pizza lijkend gerecht uit de Elzas. Het is een dun brood belegd met room, ui en spek. Het wordt vaak gegeten in de herfst, met een glas witte wijn.


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Voor de bodem
    • 400 gr bloem
    • 7 gr droge gist
    • snufje suiker
    • 250 ml handwarm water
    • 3 eetlepels olijfolie
    • 1 theelepel zout
    • Voor het beleg
    • 150 gr tot 200 gr spek
    • 3 grote uien
    • 200 gr slagroom
    • 200 gr zure room
    • 1/2 theelepel zout
    • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
    • 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje en voeg de gist toe. Bestrooi met suiker en 3 tot 4 eetlepels warm water en roer een klein beetje van de bloem erdoor.
    2. Laat 10 minuten staan, tot de gist begint te schuimen.
    3. Voeg het resterende water en de olijfolie toe en meng door met een houten lepel. Zodra alles goed gemengd is voeg je 1 theelepel zout toe en kneed dan stevig door met je handen tot je er een bal van kunt vormen.
    4. Dek het deeg af met een droge theedoek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
    5. Bereid ondertussen het beleg voor. Snij het spek in blokjes of dunne reepjes. Pel, halveer en snij de ui in dunne reepjes. Ze moeten dun zijn, want de baktijd is maar kort en anders worden ze niet gaar.
    6. Klop in een kom de slagroom met de zure room goed samen. Breng op smaak met zout en peper en roer de peterselie erdoor.
    7. Verwarm de oven voor op 220°C.
    8. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en rol elk deel zo dun mogelijk uit op een vel bakpapier. Ik rol ze vaak uit tot twee rechthoeken die precies op mijn bakplaat in de oven passen.
    9. Vouw de randjes om zodat je een rand van 5 mm dikte krijgt rondom.
    10. Besmeer gelijkmatig met het roommengsel en bedek met spek en ui.
    11. Leg twee flammkuchen op een bakplaat naast elkaar en bak op het middelste rooster in de voorverwarmde oven, ongeveer 20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Herhaal met de andere twee Flammkuchen en serveer warm.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (4)

    Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren