Bagels (Staafjes)

    Bagels (Staafjes)

    6keer bewaard
    3uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Het bijzondere van bagels is dat ze voor het bakken even gekookt worden, wat een speciaal korstje geeft, en de bagel compact houdt. Ik gebruikte mijn gewone broodrecept, maar met melk voor de helft van het water om een wat neutralere smaak te krijgen. Ik maakte bagelstaafjes omdat het minder gevaarlijk is die open te snijden dan de traditionele ringvorm.

    Marco California, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 5 

    • 285 g volkorenmeel
    • 2 afgestreken theelepels (6 g) zout
    • 1 eetlepel en 1 theelepel suiker
    • 325 ml water
    • 180 ml melk
    • 3 theelepels (1 zakje) gist
    • 235 g bloem
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2-3 liter kokend water
    • 3-4 eetlepels suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 2uur5min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Spoel een klein kommetje om met water, en doe er een theelepel suiker in.
    2. Meet 200 ml water af in een maatbeker, breng een beetje water aan de kook, en vul de maatbeker aan tot 325 ml met kokend water (dit om water van ongeveer lichaamstemperatuur te krijgen.)
    3. Roer even in het water, giet dan de helft in het kommetje met suiker, voeg het gistpoeder toe en roer het voorzichtig, om alle gist op te lossen.
    4. Kijk hoeveel water er over is in de maatbeker, gooi dat water weg, maar verhit in de magnetron diezelfde hoeveelheid melk tot het bijna kookt.
    5. Doe het zout in een grote kom, voeg het volkorenmeel toe, maak er een kuiltje in, doe daarin de suiker en de olijfolie, en dan de melk. Roer het goed door elkaar, het mag niet warmer zijn dan lichaamstemperatuur (controleer desnoods met een druppeltje op je pols, net als een babyflesje.)
    6. In een paar minuten komt de gedroogde gist weer tot leven en begint het te schuimen, voeg het dan bij het volkorenmeel, roer het met een stevige houten lepel goed door elkaar, strooi dan de bloem erover, dek de kom af, en laat het een uur staan - of begin meteen met kneden.
    7. Meng de bloem door het sponsdeeg, eerst met de houten lepel, dan met de hand. Als het deeg te nat is en helemaal aan de hand blijft kleven, voeg dan wat bloem toe (een eetlepel) - of voeg wat water (2-3 theelepels) toe als het te droog is. Laat het een paar minuten rusten als het goed gemengd is.
    8. Kneed het deeg acht tot tien minuten direct op het aanrecht (als het geen tegeltjes zijn) of op een zware snijplank: knijp het samen tussen vingers en bovenhand, druk het plat met de handpalmen, draai het een kwart, en knijp en druk het weer samen; druk het deeg af en toe plat tot een lap en vouw die dubbel, druk het weer samen enz.
    9. Maak een bal van het deeg, doe het in de grote kom, dek die af, en laat het op een warme plaats een uur rijzen.
    10. Doe een paar eetlepels suiker in een grote pan met 2-3 liter en breng het aan de kook.
    11. Verwarm de oven voor op 225 C.
    12. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
    13. Druk het gerezen deeg in met een vuist en kneed het even licht; verdeel het in balletjes van ca 65 g, en rol die uit tot tot staafjes van ca. 10 cm lang.
    14. Laat de deegstaafjes een paar minuten rusten, en doe ze dan in groepjes van 3 in het kokende water, rol ze om als ze blijven drijven; neem ze binnen een minuut weer uit het water met een schuimspaan en leg ze op de bakplaat.
    15. Bak de bagelstaafjes 18 tot 20 minuten op 225 C., neem ze uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen op een rekje.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren