Kerstboom van bladerdeeghapjes met artisjok

    (1)
    1 uur 40 minuten

    Een heerlijk hapje voor Kerst: bladerdeeghapjes gevuld met artisjok en ui, in de vorm van een Kerstboom. Leuk voor een kerstborrel!

    tea

    Gelderland, Nederland
    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 50 gr spek, in stukjes gesneden
    • 1 theelepel olie
    • 2 rode uien, fijngehakt
    • 250 gr artisjokharten uit de diepvries, fijngesneden
    • snufje dille
    • 100 ml witte wijn
    • zout en peper naar smaak
    • 1 eetlepel ricotta
    • 1 groot vel vers bladerdeeg
    • 1 losgeklopt ei
    • 4-5 kerstomaatjes, gehalveerd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Extra tijd: 1uur  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. Bak het spek in een koekenpan op hoog vuur in 5 minuten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
    2. Giet een deel van het vet af en bak de uien in het resterende spekvet in dezelfde pan in een paar minuten glazig. Voeg artisjok toe, breng op smaak met zout en peper en roerbak een paar minuten. Voeg beetje bij beetje de witte wijn toe en laat 15 minuten zachtjes koken, tot de artisjokken gaar zijn. Breng op smaak met dille en haal de pan van het vuur.
    3. Doe de artisjok met het spek en de ricotta in een blender of keukenmachine en pureer glad. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
    4. Rol het bladerdeeg uit en verdeel de vulling er gelijkmatig over, maar hou 1 cm van de rand vrij. Rol het deeg dan op en druk de einden goed samen. Wikkel in plastic folie en leg minstens 1 uur in de koelkast (je kunt het tot maximaal 24 uur in de koelkast bewaren).
    5. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
    6. Snij de rol in plakjes van 2 cm dik, zodat je ongeveer 16-22 plakjes hebt. Leg nu de plakjes iets van elkaar af in rijen op de bakplaat, begin onderaan de 'kerstboom' met 6 naast elkaar, dan erboven 5, 4, 3, 2, 1 (als je maar 16 plakjes hebt, begin dan met 5 plakjes en zo verder). Het laatste plakje kun je als stammetje neerleggen. Bestrijk met losgeklopt ei.
    7. Bak 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg lichtbruin is. Haal uit de oven en verdeel gehalveerde tomaatjes over de boom als 'ballen'.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (1)

    Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren