Turkse gevulde tomaten

    Turkse gevulde tomaten

    45keer bewaard
    1uur


    6 personen hebben dit gemaakt

    Oftewel: Zeytinyağli Domates Dolmasi. De vulling van rijst, pijnboompitten en rozijnen is een klassieker in de Turkse keuken en je kunt er vele soorten groenten mee vullen.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 24 kleine tomaten (ca. 6 cm doorsnee)
    • 3 eetlepels + 3 eetlepels olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngehakt
    • 1 ¼ kopje Arborio rijst of andere risotto rijst
    • Zout
    • Versgemalen zwarte peper
    • 1-2 theelepels suiker
    • 3 eetlepels pijnboompitten
    • 3 eetlepels krenten of kleine rozijnen
    • 1 grote tomaat, zonder vel en in blokjes gesneden
    • 1 theelepel kaneel
    • ½ theelepel piment
    • 2 eetlepels verse munt, fijngesneden
    • 2 eetlepels dille, fijngesneden
    • 2 eetlepels peterselie
    • Sap van 1 citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin de uien tot ze zacht zijn. Dan de rijst bijvoegen en goed roeren tot de rijstkorrels glazig zijn en met olie bedekt, na ongeveer 3 minuten.
    2. 2 kopjes water toevoegen en zout, suiker en peper erover strooien. Goed roeren en 15-20 minuten laten koken, tot de rijst al het water heeft opgenomen en gaar is.
    3. Pijnboompitten, krenten of rozijnen, tomaten, kaneel, mint, dille, peterselie, citroensap en de resterende olijfolie erdoor roeren.
    4. De oven voorverwarmen op 190 C / gasovenstand 5.
    5. De kapjes van de tomaten afsnijden en het vruchtvlees eruit lepelen. De tomaatjes vullen met het mengsel.
    6. De tomaatjes op een bakplaat leggen en in de voorverwarmde oven 10-15 minuten bakken, tot de tomaten zacht zijn. Let op, als de tomaten uit elkaar lijken te vallen, direct uit de oven halen.
    7. Laten afkoelen alvorens op te dienen. Lekker met knoflook-yoghurt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Origineel hapje, eens wat anders dan de standaard verjaardags borrelhapjes.. Smaakte erg goed! - 30 sep 2009

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren