Paas / Kerst stol

    2 uur 15 minuten

    Paasstol of kerststol om je vingers bij af te likken. Deze stol kun je maken met gedroogde vruchten, krenten of rozijnen naar keuze en wordt gevuld met amandelspijs.

    Bastiaan1958

    Gelderland, Nederland
    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ingrediënten
    Opbrengst: 2 broden

    • 850 gr gedroogde vruchtenvulling
    • 700 gr patent bloem
    • 50 gr verse gist, of 14 gr (2 zakjes) droge gist
    • 14 gr bakkerszout
    • 60 gr krentenbrood poeder
    • 60 gr broodpoeder
    • 60 gr roomboter
    • 420 gr water
    • 200 gr amandelspijs
    • 1 ei

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 1uur20min rijzen  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. Laat de vruchten in handwarm water ca. 15 minuten wellen, het liefst een dag van te voren. Deze goed uit laten lekken (niet koel bewaren, maar op kamertemperatuur).
    2. Meng bloem, gist, zout, krentenbroodpoeder en broodpoeder, boter en water door elkaar en kneed tot een soepel deeg. Werk dan de vruchten er gelijk door.
    3. Vorm het deeg tot twee bollen en laat 15 - 20 min rijzen, afgedekt en op een warme plek.
    4. Vorm dan de broden elk tot een langwerpige puntvorm en ca. 15 - 20 min laten rijzen.
    5. Meng amandelspijs met 1 ei en kneed door elkaar. Vorm twee rollen in de lengte van de broden. Deeg punt met rolstok vanuit het midden uitrollen, spijspil inleggen en deeg toevouwen en aandrukken. Herhaal met het andere brood. Laat vervolgens nog eens 30 – 40 min narijzen.
    6. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat in of bekleed met bakpapier.
    7. Leg de broden op de bakplaat en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar en bruin.
    8. Na het bakken eventueel met boter bestrijken.

    Tip

    Neem de tijd, draai het deeg goed af en dek het tijdens de rijs goed af.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (0)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren