Artisjok met gamba's of garnalen

    In Bretagne zijn we nog altijd gericht op wat de zee geeft en het land brengt. In de diverse seizoen is het altijd weer genieten van en met de combinatie hiervan. Met name de streekgerechten zijn steeds weer verrassend. Doordat de ingredienten voor dit gerecht ook rond de feestdagen geleverd kunnen worden, is het een fantastisch gerecht voor die feestdagen.

    Decca

    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ingrediënten

    • 4 grote artisjokken.
    • 1 tlp zeezout ( het liefst wanneer voor U verkrijgbaar, Fleur de sel of echt Bretons zeezout Sel gris )
    • 4 tlps echte Dijonmosterd
    • 1 eetlp extra dry vermouth of cider
    • 1.25 dl mayonaise
    • 1 tlp rozemarijn
    • 1/2 tlp zout
    • vers gemalen peper naar smaak
    • 20 gepelde grote garnalen of 12 gamba's. Houdt enkele achterwege voor garnering.
    • 1 1/2 eetlepel verse blad peterselie.
    • 1 citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze

    1. Snijd de stengel van de artisjokken vlak bij de bodem af en verwijder de lelijke bladeren. Doe de artisjokken in een grote pan tot ze bijna onder staan. Voeg citroen schijven toe. Doe hierbij het zeezout. Laat de artisjokken 45 min. koken . Het gaar zijn kunt U controleren door een vork in de de bodem te prikken. Neem de artisjokken na de kooktijd uit het water ( met een tang ) en laat ze uitlekken en afkoelen.
    2. Snijd een kwart van de bovenkant van iedere artisjok. Schep met een lepel de binnenste bladeren en het hooi er uit en gooi dit weg zodat de artisjok is uitgehold. Wikkel om de artisjokken folie en zet ze 2 uur in de koelkast.
    3. Klop de mosterd en de vermouth of cider in een kom. Klop er de mayonaise en de rozemarijn en de halve theelepel zout en peper erdoor. Schep er de garnalen en/of gamba's in dit mengsel, tot ze geheel bedekt zijn. Vul de artisjokken met het garnalenmegsel.
    4. Wikkel de garnalen weer in folie en zet ze minstens 1 tot 3 uur in de koelkast.
    5. Garneer de artisjokken met wat overgebleven garnalen en bestrooi de artisjokken met peterselie. De artisjokken moeten koel worden geserveerd.

    Tip

    Hier in Bretangne wordt het vaak geserveerd met een mosterdsoep en vers volkoren stokbrood. Kortom een heerlijk voorgerecht voor een lange tafelzit.

    Recent bekeken

    Beoordelingen en waarderingen
    Waarderingen op alle internationale sites:
    (0)

    Beoordelingen in het Nederlands (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren