Bûche de Noël

    Bûche de Noël

    14keer bewaard
    1uur30min


    253 personen hebben dit gemaakt

    Bûche de Noël is de Franse naam voor deze chocoladecake in de vorm van een boomstam. In dit recept wordt geen bloem gebruikt. Traditioneel wordt de Bûche de Noël bestrooid met poedersuiker zodat het eruit ziet alsof er sneeuw op de boomstam ligt.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 500 ml extra dikke room (50% vetgehalte)
    • 50g poedersuiker
    • 50g cacaopoeder
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 6 eidooiers
    • 100g witte suiker
    • 5 eetlepels cacaopoeder
    • 1 1/2 theelepel vanille-extract
    • 1/8 theelepel zout
    • 6 eiwitten
    • 4 eetlepels suiker
    • poedersuiker om te strooien

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 15min  ›  Extra tijd: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 C / gasovenstand 5. Bekleed een bakblik van 33x23cm met bakpapier. Klop in een grote kom de slagroom, 50g poedersuiker, 50g chocola en 1 theelepel vanille samen tot het dik en stijf is. Zet in de koelkast.
    2. Klop met een elektrische mixer in een grote kom de eidooiers met 100g suiker tot het dik en lichtgekleurd is. Meng 5 eetlepels cacao, 1 1/2 theelepel vanille en zout erdoor. Klop in een grote glazen kom met schone gardes de eiwitten op tot zich zachte pieken vormen. Voeg geleidelijk 4 eetlepels suiker toe en klop tot de eiwitten stijve pieken vormen. Meng dan meteen de eidooiers door de eiwitten. Verspreid het beslag gelijkelijk in de vorm.
    3. Bak 12 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de cake terugveert als je er lichtjes op drukt. Bestrooi een schone theedoek met poedersuiker. Ga met een mes langs de rand van de cake en keer om op de theedoek. Gooi het bakpapier weg. Begin met de kortste kant van de cake en rol de cake met behulp van de theedoek op. Laat 20 minuten afkoelen.
    4. Rol de cake uit, en besmeer met de vulling tot 2 a 3cm vanaf de kant. Leg met de naad naar beneden op een schaal en zet in de koelkast totdat je de cake gaat opdienen. Bestrooi met poedersuiker alvorens op te dienen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren