Gebraden runderfilet in portsaus met sjalotjes
1 / 1 Foto van:  STREETCAR
Blader

Gebraden runderfilet in portsaus met sjalotjes

De sjalotjessaus is wat tijdrovend, maar zeker de moeite waard. Een heerlijk recept voor een feestelijk diner en makkelijk aan te passen voor een grotere groep. Serveren met een groene salade en geroosterde groenten.

Christine L.

Ingrediënten

Porties: 6 

  • 350 gr sjalotjes, in lengterichting gehalveerd en geschild
  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 750 ml runderbouillon
  • 175 ml port
  • 1 1/2 theelepel tomatenpuree
  • 1 hele (1 kg) runderfilet, vet weggesneden
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 3 plakken doorregen spek, in blokjes
  • 40 gr boter, apart te verwerken
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 takjes waterkers ter garnering

Bereidingswijze

Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur45min 

  1. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5. In een taartvorm van 23 cm sjalotjes door olijfolie scheppen. Zout en peper toevoegen. Rooster de sjalotjes onder af en toe roeren in ong. 30 minuten diepbruin en heel gaar.
  2. In een grote sauspan runderbouillon met port aan de kook brengen. Op een hoog vuur in ong. 30 minuten tot gehalveerd volume laten slinken. Tomatenpuree erdoor kloppen en apart zetten.
  3. Runderfilet droogdeppen en tijm, zout en peper erover strooien. In een grote braadslee op een middelhoog vuur de bacon goudbruin sauteren. Met een schuimspaan uit de braadslee scheppen en op keukenrol laten uitlekken. Runderfilet in de braadslee leggen en op een matig hoog vuur in ong. 7 minuten gelijkmatig bruin braden.
  4. De braadslee in de oven zetten. Rooster het rundvlees ong. 25 minuten, tot de vleestemperatuur van binnen 50°C is (medium rare). Het vlees op een schaal leggen en losjes met folie afdekken.
  5. De bovenste laag braadvet uit de braadslee scheppen. De braadslee op het fornuis zetten, bouillonmengsel toevoegen en aan de kook brengen. De aangebakken stukjes van de bodem schrapen. Het vocht in een middelgrote sauspan gieten en aan de kook brengen. In een kommetje 20 gr boter met bloem tot een gladde pasta mengen en dit door de bouillon kloppen. Laten sudderen tot de saus is ingedikt. Resterende boter erdoor roeren en vervolgens de geroosterde sjalotjes en stukjes bacon. Op smaak brengen met zout en peper.
  6. Snijd het rundvlees in plakken van 1 cm dik. Een lepel saus erover schenken en garneren met waterkers.

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?

Meer receptencollecties