Geconfijte vruchten

  (2)
  1 uur 20 minuten

  Heerlijk in cakes of koekjes, als garnering of snack, vruchtjes confijten is de moeite waard. Het is het vrij gemakkelijke proces van fruit inmaken in siroop. Voor dit recept gebruiken we sinaasappelschil, maar je kunt ook grapefruit of citroenschil gebruiken, of verse halve kersen of ananasstukjes. Je kunt ook andere dingen dan fruit confijten, schilfers geconfijte wortel zijn een prachtige garnering voor worteltaart.


  33 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 20 

  • 1 recept voor suiker siroop
  • 5 sinaasappels

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur20min 

  1. Hou de siroop warm op het fornuis
  2. Haal de bovenkant en onderkanten van de sinaasappels. Zet de sinaasappels met de vlakke kant op een snijplank. Gebruik een scherp schilmes om de schil eraf te halen in 2 tot 3cm brede strips, volg de buiging van de sinaasappel zoveel als mogelijk. Voorkom in het vruchtvlees te snijden. Het is niet erg dat het wit van de schil aan de schil blijft zitten; het bittere wordt door het blancheren wel minder en wordt doorzichtig door het confijt proces.
  3. Je kunt de schil confijten als geheel, zodat je het later kan verwerken in een recept, of voor een meer elegante presentatie kun je de schil in gelijkmatige strips van 0,5 cm snijden. (in chocola gedipte geconfijte sinaasappelschil is een traktatie en leuk om weg te geven.) Grote schillen, zoals bij grapefruit, kun je beter in kleinere repen snijden voor een snellere, gelijkmatiger bereiding.
  4. Doe de schil in een pan en voeg vers water toe tot het bedekt is. Breng aan de kook. Doe het fruit direct in een vergiet om uit te lekken. Herhaal dit, breng de schil met vers water aan de kook. Voor sinaasappel en andere zoete citrusvruchten heb je misschien slechts 1 tot 3 blancheer sessies nodig. Grapefruit moet wellicht wel 7 tot 8 keer. (Kersen, wortel en ananas kunnen direct in de pan met siroop, zonder te blancheren). Proef de geblancheerde schil: is het zacht? Doe de uitgelekte schil dan in de pan met warme siroop. Breng de siroop zachtjes aan de kook.
  5. Laat 15 tot 30 minuten zachtjes koken, afhankelijk van de lengte/grootte van de stukjes, tot de sinaasappelschil doorzichtig wordt en zoet en zacht smaakt.
  6. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. De sinaasappelschil kan worden fijngehakt en gebruikt in recepten, weken bewaard worden in de koelkast in de suikersiroop, of uitgelekt en in suiker gerold worden. Gesuikerde sinaasappelschil zal echter snel uitdrogen, dus eet ze binnen een dag of twee. Om ze langer vers te houden; dip de uitgelekte schillen in chocola. Overgebleven siroop kan gebruikt worden in andere gerechten of drankjes. suikersiroop met sinaasappelsmaak is heerlijk in cocktails en warme chocolademelk.

  Potten steriliseren

  Bekijk ons artikel mét video voor het steriliseren van potten.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren