Gegratineerde witlof

    Gegratineerde witlof

    5keer bewaard
    55min


    15 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijke manier om witlof te bereiden.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 8 stronkjes witlof, schoongemaakt
    • 30g boter
    • 2 eetlepels bloem
    • 250ml melk
    • 130 gr geraspte gruyère, apart te verwerken
    • 2 theelepels geraspte Parmezaanse kaas
    • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat, of naar smaak
    • zout en gemalen zwarte peper naar smaak
    • 8 plakken ham van goede kwaliteit
    • 4 eetlepels verse peterselie, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:55min 

    1. Een ovenschaal licht invetten.
    2. Een grote pan licht gezouten water op een matig hoog vuur aan de kook brengen. Witlof toevoegen en in een gesloten pan in 5-10 minuten gaar koken.
    3. In een sauspan op middelhoog vuur de boter smelten. Bloem erdoor kloppen en roeren tot het mengsel goudbruin is en deegachtig is. Geleidelijk de melk toevoegen en onder voortdurend kloppen dik en glad laten worden. 3/4 van de geraspte gruyère, Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper erdoor roeren. Op een matig laag vuur 10 minuten zachtjes laten koken en intussen frequent roeren.
    4. De oven op lage grillstand voorverwarmen.
    5. De witlof afgieten, elke stronk in een plak ham wikkelen en deze in de ingegevette ovenschaal leggen. De kaassaus over de witlof schenken en resterende gruyère en peterselie erover strooien.
    6. De witlof onder de voorverwarmde grill zetten en ong. 10 minuten grillen, tot de kaas goudbruin is en de saus bubbelt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren