Griekse traditionele gebraden kalkoen gevuld met kastanje en pijnboompitten

    Griekse traditionele gebraden kalkoen gevuld met kastanje en pijnboompitten

    10keer bewaard
    5uur25min


    70 personen hebben dit gemaakt

    Dit is mijn oma's recept voor een heerlijke gebraden kalkoen met de smaak van citroen, sinaasappel en mandarijn en gevuld met vlees, geroosterde kastanjes en pijnboompitten. Een uitstekend recept voor iedereen die van de Griekse keuken houdt.

    Ingrediënten
    Porties: 12 

    • 150g kastanjes
    • 150g boter
    • 4 eetlepels verse sinaasappelsap
    • 4 eetlepels vers mandarijnensap
    • 150ml vers citroensap
    • 1 hele kalkoen
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • 250g rundergehakt
    • 250g varkensgehakt
    • 1 kleine ui, gehakt
    • 100g ongekookte rijst
    • 4 eetlepels pijnboompitten
    • 4 eetlepels sultanarozijnen (optioneel)
    • 75g boter
    • 125ml kippenbouillon
    • 2 eetlepels brandewijn
    • 1 theelepel zout
    • 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 4uur15min  ›  Extra tijd: 40min  ›  Klaar in:5uur25min 

    1. De oven voorverwarmen op 170°C/gasstand 3.
    2. Maak een kleine inkeping in elke kastanje en doe ze in een koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak ze tot ze geroosterd zijn. Haal van het vuur, schil ze dan en hak in kleine stukjes.
    3. Smelt 150g boter in een steelpan en meng hierdoor de sinaaasappelsap, mandarijnsap en citroensap. Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met deze mix, bewaar wat om mee te bedruipen. Bestrooi de kalkoen met zout en peper.
    4. Bak in een grote koekenpan op matig vuur de runder- en varkensgehakt en ui tot het gehakt bruin is en de ui zacht. Haal het overtollige vocht uit de pan. Meng de rijst erdoor. Roer de kastanjes, pijnboompitten, rozijnen, 175g boter, bouillon en brandewijn erdoor. Bestrooi met 1 theelepel zout en 1/2 theelepel peper. Doorkoken tot al het vocht is geabsorbeerd. Vul de gehele buikholte van de kalkoen met deze mix en bind vast met keukentouw.
    5. Leg de kalkoen op een rooster in een braadslee en bedek de borst en dijen losjes met aluminiumfolie. Schenk water tot ongeveer 0,5 cm op de bodem van de braadslee. Hou dit niveau aan gedurende de kooktijd. Braad de kalkoen 3 tot 4 uur in de voorverwarmde oven, onder af en toe bestrijken met het resterende boter en sapmengsel. Zet de oven tijdens het laatste uur hoger naar 200 C / gasovenstand 6 en verwijder aluminiumfolie. Braad de kalkoen tot een interne temperatuur van 80 C is bereikt. Laat 30 minuten staan alvorens aan te snijden.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren