Aubergine-tomaat ovenschotel

    Aubergine-tomaat ovenschotel

    46keer bewaard
    1uur10min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Met pitabrood of een knapperig broodje en salade is dit een volledige, vullende vegetarische maaltijd. De volgende dag is het nog lekkerder, dus gooi de restjes niet weg!

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 3 grote aubergines
    • 1 1/2 theelepel zout
    • 2 rode uien, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 1 theelepel gedroogde basilicum of 1 eetlepel verse basilicum, fijngesneden
    • 1 theelepel gedroogde oregano of 1 eetlepel verse oregano, fijngesneden
    • 300 gr passata (tomatensaus)
    • 4 eetlepels water
    • 1 mespuntje gemalen zwarte peper
    • 450 gr magere yoghurt
    • 4 eetlepels tarwekiemen of volkoren paneermeel
    • 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. De aubergines in dunne plakken snijden en met zout bestrooien. 30 minuten in een vergiet of grote schaal leggen, zodat de aubergine zijn bittere sappen verliest.
    2. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4 en een ovenschaal van 23x33 cm licht met olijfolie invetten.
    3. Intussen ui, knoflook en olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur sauteren en de pan afdekken zodat het mengsel niet uitdroogt. Sauteren tot de ui zacht en doorzichtig is.
    4. Basilicum, oregano, passata, water, zout en peper toevoegen en 10 minuten laten sudderen.
    5. De plakken aubergine afspoelen en op een bakplaat leggen die licht met olijfolie is ingevet. 5-10 minuten in de voorverwarmde oven bakken terwijl de tomatensaus suddert.
    6. 2-3 eetlepels tomatensaus over de bodem van de ingevette ovenschaal verdelen.
    7. Aubergine uit de oven halen en enkellaags over de ovenschaal verdelen. 1/3 van de tomatensaus over de aubergine gieten, vervolgens 1/2 van de yoghurt over de tomatensaus. De lagen herhalen en eindigen met een laag tomatensaus.
    8. De schaal met aliminiumfolie afdekken en 30 minuten bakken. Vervolgens het folie verwijderen, tarwekiemen of broodkruim over de schaal verdelen, en als laatste de Parmezaanse kaas. 20-30 minuten verder bakken, of tot de bovenkant goudbruin is en de aubergine gaar.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    Pelouche
    van
    4

    Ik was echt positief verrast hoe lekker dit gerecht was. Zelfs mijn man, die het liefst iedere dag een stuk vlees eet, vond het erg lekker. Ik ga het zeker nog een keertje klaarmaken! - 18 dec 2009

    Lavendel
    van
    1

    Wat veel werk voor zo'n tegenvallend gerecht. Na 3 hapjes hield ik het voor gezien. De aubergines waren niet gaar en het gerecht was erg zuur. - 27 jun 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren