Lam voor geliefden

    Lam voor geliefden

    1keer bewaard
    9uur


    14 personen hebben dit gemaakt

    Dit lamsgerecht wordt bereid met een ribstuk, rozemarijn en een demi-glacé met munt. Serveren met in de oven geroosterde rode aardappels en gesauteerde sperziebonen amandine . Perfect voor Valentijnsdag! Neem een ribstuk met 7 ribben en vraag de slager het vet van de rand en tussen de ribben weg te snijden. Het vet bewaren voor het roosteren.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 ribstukken van het lam (7 ribben), getrimd en vet bewaard
    • zout en peper naar smaak
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 grote ui, in stukken
    • 4 wortels, in blokjes
    • 120g selderietoppen
    • 250 ml port
    • 250 ml rode wijn
    • 400 ml kippenbouillon
    • 5 takjes verse munt
    • 3 takjes verse rozemarijn
    • 300 gr appelgelei met munt
    • 2 eetlepels olijfolie
    • zout en peper naar smaak
    • 1 eetlepel knoflook, fijngesneden
    • 4 eetlepels gedroogd broodkruim
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 4 takjes verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 8uur30min  ›  Klaar in:9uur 

    1. Voor de demi-glacé: in een middelgrote koekenpan op een middelhoog vuur 2 eetlepels olijfolie verhitten. De restjes vet toevoegen, en zout en peper. Het vet bruin aanbakken, het vuur laag zetten en 4 teentjes fijngesneden knoflook, ui, wortel, selderieblad, port, rode wijn en kippenbouillon toevoegen. Het mengsel overgieten in een slow cooker en 8 uur (of een nacht) op lage stand laten sudderen.
    2. Het mengsel door een zeef uit de slow cooker in een sauspan schenken. Het vuur matig laag zetten. Munt, rozemarijn en muntgelei toevoegen, laten sudderen en zo nodig meer port, wijn of bouillon toevoegen tot de saus stroopachtig aan de achterkant van een lepel kleeft. Nogmaals zeven en warmhouden terwijl het lamsvlees roostert.
    3. Om het lamsvlees te roosteren: een gietijzeren of ovenbestendige koekenpan in de oven schuiven en deze voorverwarmen op 230°C/gasstand 8. Het lamsvlees inwrijven met 2 eetlepels olijfolie, zout, peper en knoflook. Bedekken met een laagje broodkruim.
    4. Voorzichtig de koekenpan uit de oven nemen, 2 eetlepels olijfolie erin verwarmen en daarin het lamsvlees aan beide kanten aanbraden. De pan weer in de oven schuiven en 5-10 minuten bakken tot de vleestemperatuur 65°C bedraagt.
    5. Een klein beetje demi-glacé op een bord schenken en het lamsvlees er kriskras overheen leggen. Een scheutje demi-glacé erover schenken, garneren met verse munt en serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren