Perfecte gebraden kalkoen

    Perfecte gebraden kalkoen

    39keer bewaard
    17uur


    1512 personen hebben dit gemaakt

    Een perfecte gekruide en sappige kalkoen. Mijn vriendin uit Frankrijk heeft me kalkoen leren braden, maar ze weegt of meet nooit iets, dus gebruik je eigen inzicht voor hoeveelheden groenten etc. Ik neig meestal naar 'meer is beter'!

    Ingrediënten
    Porties: 24 

    • 1 grote hele kalkoen, nek en ingewanden verwijderd
    • 500g grof zout
    • 125g boter, gesmolten
    • 2 grote uien, geschild en gehakt
    • 4 wortels, geschild en gehakt
    • 4 stengels bleekselderij, in stukjes
    • 2 takjes verse tijm
    • 1 laurierblad
    • 250ml droge witte wijn

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Extra tijd: 12uur30min  ›  Klaar in:17uur 

    1. Wrijf de kalkoen van binnen en buiten in met grof zout. Leg de kalkoen in een grote soeppan en bedek met koud water. Zet in de koelkast en laat de kalkoen 12 uur of een nacht in het zoute water staan.
    2. Verwarm de oven voor op 180 C / gasovenstand 4. Spoel de kalkoen goed af en gooi het zoute water weg.
    3. Smeer de kalkoen in met de helft van de gesmolten boter. Leg de kalkoen met de borstzijde naar beneden op een rooster in een ondiepe braadslee. Vul de buikholte van de kalkoen met 1 ui, de helft van de wortels, de helft van de selderij, 1 takje tijm en het laurierblad. Strooi de overgebleven groenten en tijm op de bodem van de braadslee en bedek met witte wijn.
    4. Braad de kalkoen onbedekt in 3 1/2 tot 4 uur in de voorverwarmde oven, tot de interne temperatuur van de dij 80 graden C bereikt. Draai na 2/3 van de braadtijd de kalkoen voorzichtig om met de borstzijde boven en smeer in met de resterende boter. Laat de kalkoen 30 minuten staan alvorens aan te snijden.

    Kalkoen braden

    Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    Patty
    van
    13

    Gelukt! Ik had maar een kleine kalkoen (dus minder lang in de oven). Ik wilde dit uitproberen voor Kerst, maar het is goed gelukt. Ga ik zeker op 1e kerstdag nog een keer maken. - 18 nov 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren