Rettichcake voor Chinees Nieuwjaar

  (9)
  1 uur 45 minuten

  Dit recept heb ik gekregen van mijn moeders moeder. Het is GEEN dessert (niet zoet), maar voor Chinezen meer een 'snel brood'. Deze cake wordt meestal gemaakt en gegeten tijdens Chinees Nieuwjaar of wordt in plakken het hele jaar als dim sum in Chinese restaurants geserveerd. De cake is 1 week in de koelkast houdbaar (maar is meestal binnen een dag op!).


  9 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 225 gr Chinese gedroogde paddestoelen, een nacht geweekt
  • 5 eetlepels gedroogde garnaal, een nacht geweekt en afgegoten
  • 500 gr varkensworst, in plakjes
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 plakken verse gember
  • 3 rettich (daikon), geraspt
  • 1 1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1/2 theelepel kippenbouillonkorrels
  • 1 eetlepel gemalen witte peper
  • 300 gr wit rijstmeel

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur45min 

  1. In een wok of grote koekenpan op een hoog vuur 2 eetlepel olie verhitten en daarin paddestoelen, garnalen en worst 1/2 minuut sauteren. Uit de wok halen en apart zetten. Nog 1 eetlepel olie in de wok verhitten en daarin gember snel sauteren. Rettich toevoegen en 3 minuten roerbakken (het vocht NIET verwijderen). Vijfkruidenpoeder, zout, kippenbouillon en witte peper toevoegen en goed mengen. Gember verwijderen.
  2. Vuur uitzetten. Het groentemengsel vermengen met rijstmeel en met eetstokjes er goed doorheen roeren. Apart gezette worstmengsel erdoor scheppen. Het mengsel uit de wok halen en in een ronde cakevorm van 23 cm diameter en 5 cm hoogte scheppen.
  3. De wok schoonmaken, met water vullen en aan de kook brengen. De cakevorm op een metalen rek boven het kokende water zetten. Het vuur laag zetten en de cake 45 minuten laten stomen (Noot: u kunt ook een grote bamboestomer gebruiken). Als de cake is gaargestoomd in stukken snijden en warm serveren OF op een metalen rooster laten afkoelen alvorens het stevig in keukenfolie te wikkelen en in de koelkast koud te laten worden.

  PS

  Het kan in de koelkast bewaard worden, maar het moet altijd WARM gegeten worden. Verwarm in magnetron of bak in een paar lepels olie.

  Chinees Nieuwjaar

  De meeste gerechten die tijdens het Chinees Nieuwjaar geserveerd worden symboliseren iets positiefs of hoopvols. Kip en vis symboliseren bvb geluk en voorspoed - vooral indien in z'n geheel opgediend. Gerechten gemaakt met sinaasappel representeren weelde en fortuin, omdat dit fruit in China in overvloed groeit. Noedels representeren langlevendheid: deze moeten daarom nooit gesneden worden! Eend symboliseerd trouw en eieren vruchtbaarheid. Tahoe wordt vermeden, aangezien de witte kleur dood en ongeluk suggereerd. Knolrapen worden vanwege hun naam gekookt. "Cai tou" betekent ook "veel geluk".

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (9)

  Dit recept heeft (nog) geen Nederlandse beoordelingen, maar je kunt beoordelingen in andere talen bekijken.

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren