Risotto milanese

    Risotto milanese

    5keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Zorg dat u altijd een pak risottorijst in huis hebt, dan zult u nooit verlegen zitten om een snelle en voedzame maaltijd. Dit is een basisrecept voor risotto milanese.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 l kokendhete groentebouillon (van blokjes)
    • 50 g boter
    • 1 eetl. olijfolie
    • 1 ui, gesnipperd
    • 1 teen knoflook, uitgeperst
    • 300 g arboriorijst
    • 1½ dl droge witte wijn
    • 2 eetl. fijngesneden peterselie of gesnipperde bieslook
    • 50 g Parmezaanse kaas of andere harde Italiaanse kaas, geschaafd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de bouillon in een pannetje en houd hem tegen de kook. Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan en schep hierin de ui en knoflook 4–5 min. om op matig vuur.
    2. Strooi de rijst in de pan en schep hem met een houten pollepel door het uienmengsel, zodat de korrels goed met vet bedekt worden. Schenk de wijn erbij en roer tot deze bijna geheel is opgenomen. Schep een lepel bouillon in de pan en roer regelmatig tot de bouillon is opgenomen.
    3. Schep telkens opnieuw een lepel bouillon in de pan en roer af en toe tot deze is opgenomen. Ga zo ca. 20 min. door, of tot de risotto zacht en romig is. Roer er de kruiden en wat zout en peper door. Strooi geschaafde Parmezaanse kaas over de risotto en serveer hem.

    Perfecte risotto

    Het is van belang dat de gebruikte bouillon kokendheet is, zodat de temperatuur in de pan met rijst niet daalt als u de bouillon toevoegt. • Doordat de bouillon schepje voor schepje wordt toegevoegd, wordt hij volledig opgenomen; u krijgt zo stevige korrels en geen paprijst. • De rijst is gaar als de korrels zacht en romig zijn maar vanbinnen nog wel wat beet hebben.

    In de oven

    Risotto wordt traditioneel op het fornuis bereid, maar u kunt dit gerecht ook in de oven bereiden. Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Maak de groentebouillon met kokend water. Bak de ui en knoflook in een braadpan of pan zoals het basisrecept aangeeft. Voeg de rijst en wijn toe zoals aangegeven en breng deze aan de kook. Schenk de hete bouillon erbij en roer het mengsel om. Doe het eventueel over in een voorverwarmde ovenschaal. Zet de braadpan of ovenschaal afgedekt 25 min. in de oven, of tot de rijst gaar en romig is. Roer er de kruiden door en strooi er vlak voor het serveren de Parmezaanse kaas of andere harde Italiaanse kaas over.

    Restjes

    Van restanten risotto maakt u de volgende dag heerlijke risottokoekjes. Laat de risotto vlug afkoelen, zet hem in de koelkast en bewaar hem hooguit een dag. Rol telkens ca. 4 opgehoopte eetl. risotto tot een balletje. Wentel de balletjes door vers wit broodkruim en plet ze tot koekjes. Bak ze goudbruin in een beetje boter of olie. Serveer ze bij gegrild vlees of vis en geef er een groene salade bij.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren