Aardappelgratinschotel met ham en kaas

    Aardappelgratinschotel met ham en kaas

    12keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kies ham van de beste kwaliteit voor deze gratinschotel met gruyère en schijfjes aardappel. Schik alle ingrediënten in laagjes in een ovenschaal en laat de oven verder het werk doen. Serveer hierbij een groene salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 800 g vastkokende aardappelen, geschild, in dunne schijfjes
    • 300 g fromage frais of crème fraîche
    • 1½ dl halfvolle melk
    • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
    • 175 g hamblokjes
    • 100 g gruyère of Emmentaler, geraspt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C (hetelucht 170 °C). Kook de aardappelschijfjes in een pan met licht gezouten kokend water in ca. 2-3 min. beetgaar. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Vermeng de fromage frais met de melk.
    2. Schik een laagje aardappelschijfjes op de bodem van een ingevette, ondiepe ovenschaal. Strooi er wat plakjes knoflook, hamblokjes en wat zout en peper over. Breng hierop weer een laagje aardappelschijfjes aan. Maak zo verschillende laagjes en eindig met een aardappellaagje.
    3. Schenk het melkmengsel over de gratinschotel en strooi de geraspte kaas er gelijkmatig overheen. Zet hem 30 min. in de oven, of tot hij door en door warm is en goudbruin kleurt.

    Variaties

    • Vervang de hamblokjes door knapperig gebakken spekblokjes of gare vis, in vlokken. * • Vervang de Gruyère door pittige geitenkaas of belegen kaas. * • Vervang voor een vegetarische versie de hamblokjes door nog meer kaas (geraspt of in blokjes) of gebakken champignons. Neem ook eens 2 soorten kaas: bijvoorbeeld blauwe kaas voor tussen de aardappellaagjes en geraspte Cheddar om erover te strooien.

    Kooktip

    U kunt ook een restant gebraden ham of hamschijf in dit gerecht verwerken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren