Basmatipilaf met gegrilde kip tikka

    Basmatipilaf met gegrilde kip tikka

    4keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze rijke rijstschotel met knoflook, specerijen en kerstomaatjes, gecombineerd met gemarineerde en gegrilde kipfilet, smaakt heerlijk met een groene salade en een verfrissende raita.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 kleine kipfilets, elke ca. 125 g
    • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
    • 1 eetl. tikka-specerijenmengsel of mild kerriepoeder
    • 2 eetl. plantaardige olie
    • 1 ui, in ringen
    • 250 g basmatirijst, gewassen
    • 6 dl kokendhete groente- of kippenbouillon (van blokjes)
    • 50 g rozijnen
    • 1 eetl. fijngesneden korianderblad
    • 100 g kerstomaatjes
    • 25 g geroosterde pijnboompitten
    • partjes citroen om erbij te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Laat de kip marineren: Snijd de kipfilets elk in 3–4 reepjes en vermeng ze met de helft van de knoflook en de helft van het specerijenmengsel. Laat dit intrekken terwijl u de pilaf maakt; schep de kipreepjes na ca. 10 min. nog eens om.
    2. Breng de rijst op smaak: Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak hierin de uienringen met de resterende knoflook 3 min. op matig vuur. Schep de rijstkorrels hierin om en bestrooi ze met het resterende specerijenmengsel. Verwarm de grill voor op de hoogste stand, of verhit een geribbelde grillpan.
    3. Kook de pilaf: Schenk de hete bouillon bij de rijst en voeg ½ theel. zout plus de rozijnen toe. Breng de pilaf aan de kook, draai het vuur laag en laat hem afgedekt 10 min. koken zonder het deksel op te tillen. Na 10 min. is alle vloeistof opgenomen en hebben zich kleine stoomgaatjes in de rijst gevormd. Kook de pilaf afgedekt zo nodig nog 2 min. Voeg de koriander en tomaatjes toe, schep ze om zodat ze door en door warm worden en neem de pan van het vuur. Laat het gerecht nog 5 min. rusten. Voeg de pijnboompitten toe en schep ze met een vork losjes door de pilaf.
    4. Gril de kip: Leg de kipreepjes terwijl de rijst kookt onder de grill of in de grillpan en gril ze 6-8 min., of tot ze net gaar zijn; keer ze eenmaal. Schep de pilaf in een schaal en verdeel de kipreepjes erover. Garneer hem met de partjes citroen.

    Serveeridee

    Maak een snelle raita terwijl de rijst en kip gaar worden. Snijd ½ komkommer fijn en vermeng deze met 1½ dl yoghurt, 1 eetl. fijngesneden munt en ¼ theel. gemalen komijn.

    Variatie

    Vervang de kipfilets door zalmfilets of lamskoteletjes en gril deze 6–8 min. Meng voor de marinade 1 theel. verse gemberwortel (geraspt) of 1 theel. gemberpuree (potje) door het specerijenmengsel.

    Eenpanspilaf met gehakt … ander idee

    Laat de kip achterwege. Voeg samen met de uienringen alle knoflook toe, plus 300 g mager rundergehakt en 1 theel. geraspte verse gemberwortel. Bak het gehakt tot het rul is. Voeg de rijst toe zoals aangegeven in stap 2, plus 2 plukjes saffraandraadjes, al het specerijenmengsel en 1 groene Spaanse peper (zaad verwijderd en fijngesneden). Voeg 7½ dl bouillon toe, plus de rozijnen, en bereid de pilaf verder zoals aangegeven in stap 3. Schep de pijnboompitten erdoor en serveer hem.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren