Biryani met garnalen en spinazie

    Biryani met garnalen en spinazie

    35keer bewaard
    30min


    10 personen hebben dit gemaakt

    Waarom zou u een kant-en-klare maaltijd kopen als u in een handomdraai deze gezonde en slanke Indiase rijstschotel met zijn verfijnde aroma's op tafel kunt zetten? Serveer er een verfrissende raita bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g kleingesneden tomaten uit blik
    • 2 eetl. plantaardige olie
    • 1 grote ui, in dunne halve ringen
    • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in dunne ringetjes
    • 15 g verse gemberwortel, geschild en fijngesneden
    • 1 eetl. komijnpoeder
    • 1 eetl. korianderpoeder
    • 1 theel. kurkuma
    • ½ theel. nootmuskaat, geraspt
    • 225 g basmatirijst, afgespoeld
    • snufje suiker
    • 300 g jonge spinazie, gewassen, in stukjes gescheurd
    • 225 g grote rauwe garnalen, gepeld, zo nodig ontdooid

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Laat de tomaten uitlekken in een zeef boven een glazen maatbeker. Breng een ketel water aan de kook.
    2. Verhit de olie in een grote braadpan op matig vuur. Fruit hierin al roerend de ui, chilipeper en gemberwortel 3 min. Voeg komijn, koriander, kurkuma en nootmuskaat toe en schep het mengsel nog enkele minuten om.
    3. Schep de rijst en de uitgelekte tomaten door het uienmengsel. Leng het tomatensap in de maatbeker met kokendheet water aan tot 4½ dl. Voeg dit samen met een snufje zout toe aan de pan. Breng aan de kook.
    4. Draai het vuur laag en laat de rijst goed afgedekt 10-12 min. koken zonder het deksel op te tillen, of tot de rijst gaar is en al het vocht is opgenomen. Er verschijnen dan putjes in het rijstoppervlak.
    5. Schep zo veel mogelijk spinazie tegelijk door de rijst en voeg de rest toe zodra de spinazie begint te slinken. Leg de garnalen op de rijstschotel en verwarm deze afgedekt nog 2 min. op laag vuur. Neem de pan van het vuur en laat de rijstschotel afgedekt nog 1 min. rusten zonder het deksel op te tillen. De spinazie slinkt op deze manier verder en de garnalen worden gaar. Schep alles luchtig door elkaar met een vork en serveer de biryani direct.

    variaties

    • Vervang de spinazie geheel of gedeeltelijk door in dunne plakjes gesneden champignons; voeg deze tegelijk met de rijst toe. * • Reepjes groene of rode paprika smaken ook goed in deze rijstschotel. Voeg ze tegelijk met de ui toe. * • Eventuele restjes kunt u de volgende dag serveren als rijstsalade.

    INFO

    348 kcal. * 240 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    MarijkeBovenkamp
    2

    Ik vind dit echt een heerlijk recept, heb het inmiddels al een paar keer gemaakt! Bedankt! - 05 aug 2013

    ArmanMolaMohieddin
    0

    Geweldig! Wel iets te veel spinazie die 300 g. Voor de rest op en top! - 27 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren