Broccoli en bloemkool uit de oven

    Broccoli en bloemkool uit de oven

    159keer bewaard
    45min


    78 personen hebben dit gemaakt

    Bloemkool uit de oven, een populair vegetarisch gerecht, wordt net even anders als u gezonde broccoli toevoegt en de kaassaus bindt met broodkruim. Walnoten zorgen voor een lekker krokant accent.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote bloemkool
    • 500 g broccoli
    • 3 bosuitjes, in ringetjes
    • 25 g maïzena
    • 5½ dl halfvolle melk
    • 75 g gruyère, cheddar of andere pittige kaas, geraspt
    • 1 ei, losgeklopt
    • 100 g vers broodkruim
    • 25 g walnoten, grofgehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 190°C. Verwijder het blad van de bloemkool en snijd de roosjes van de stronk. Snijd de roosjes van de broccoli eveneens van de stronk. Blancheer de bloemkool- en broccoliroosjes 1 min. in een pan met lichtgezouten kokend water. Giet ze af.
    2. Doe de bosuitjes in de lege pan. Roer in een hittebestendige kom de maïzena met een beetje melk tot een glad papje. Voeg de rest van de melk toe aan de pan met de bosuitjes en breng hem aan de kook. Roer de helft van de kokendhete melk door het maïzenapapje en voeg dit mengsel vervolgens toe aan de resterende hete melk in de pan. Breng het mengsel onder regelmatig roeren weer aan de kook en roer tot een gladde saus.
    3. Neem de pan van het vuur en laat even staan. Roer dan de geraspte kaas, het losgeklopte ei en de helft van het broodkruim door de saus. Schep er de geblancheerde groenten door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    4. Schep het groentemengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi het resterende broodkruim en de walnoten erover. Bak de ovenschotel 20 min., tot de bovenkant goudbruin kleurt. Serveer direct.

    variaties

    • In plaats van walnoten kunt u ook pijnboompitten gebruiken. * • U kunt ook 100 g gehalveerde kerstomaatjes tussen de groenten in de schaal schikken, met de snijvlakken omhoog; strooi er vervolgens het broodkruim en de noten over.

    INFO

    373 kcal. * 263 g groente & fruit

    Recent bekeken

    Beoordelingen (7)

    van
    5

    Echt een heerlijke ovenschotel, niet moeilijk te maken en ziet er verrassend uit! - 17 jan 2012

    berts
    van
    3

    Het was een succes aan tafel en zeker een aanvulling voor in de keuken, als variatie op het menu - 10 nov 2012

    roesoes
    van
    2

    Fijn als lekker, snel en gezond ook samen kunnen gaan zoals bij dit recept. Ik ben er helemaal blij mee en ga nu vaker broccoli en bloemkool kopen. Manlief vond het ook heerlijk. Tip: ik heb er zelf extra cashewnoten bij toegevoegd. en misschien dat ik in het vervolg wat meer saus maak. Verder helemaal TOP! - 10 mei 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren